Pieczone jabłka z owsianką i bakaliami w miodzie
4 porcje
50 min
Łatwe
Pieczone jabłka to idealny deser nie tylko Fit ale przedewszystkim zdrowy,smaczny i bogaty w wiele cennych witamin i minarelów.
Składniki
4 szt. jabłka najlepiej szara reneta
1/2 szklanka płatki owsiane
1 garść orzechy laskowe
2 łyżka rodzynki
2 łyżka żurawina
2 łyżka orzechy włoskie
1 łyżeczka cynamon
3 łyżka miód naturalny
1/2 szklanka woda zimna
Pieczone jabłka z owsianką i bakaliami w miodzie
Pieczone jabłka z owsianką i bakaliami w miodzie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Odciąć wierzch jabłek tak by zrobić przykrywkę z górnej części jabłka i wyciąć z nich ogryzek uważając aby nie uszkodzić skórki,
płatki owsiane zalac zimną wodą i pozostawic na około 5 minut -nadmiar wody wylać i wymieszaćz żurawiną , orzechami laskowymi,włoskimi,rodzynkami i cynamonem-wypełnić masą jabłka a wierzch polać miodem i przykryć odkrojoną wcześniej „pokrywką” jabłka,piec w naczyniu żaroodpornym ok. 20 minut w 180º C ( długość pieczenia zależy od gatunku jabłek)
Po upieczeniu jabłka można polać miodem lub oprószyć lekko cukrem pudrem. Taki deser na pewno każdy pokocha-jest delikatny dietetyczny,lekki i a przede wszystkim zdrowy.
Komentarze