Pieczone kuleczki brokułowe
4 porcje
Średnie
Pieczone kuleczki brokułowe mają niewiele kalorii, ale są bardzo smaczne. Można zabrać je do pracy lub zjeść na lekki obiad czy kolację.
Składniki
brokuł
jajko
czosnek
bułka tarta
mąka z ciecierzycy
słonecznik
ser feta
starty żółty ser
przyprawy: sól, pieprz, oregano
Pieczone kuleczki brokułowe
Pieczone kuleczki brokułowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie tak, by pozostał jędrny. Ostudzić, a następnie rozdrobnić w malakserze (uważając jednak, by masa nie miała konsystencji puree, lecz była bardziej ziarnista). Wymieszać z jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, bułką tartą, mąką, podprażonym na suchej patelni słonecznikiem, serami i przyprawami. Wyrobić jednolitą masę - jeśli będzie klejąca, dodać jeszcze nieco bułki tartej. Z masy formować kulki wielkości piłeczki pingpongowej i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko obsypanej bułką tartą. Piec przez około 20-25 minut. W trakcie pieczenia można obrócić kuleczki na drugą stronę, by równomiernie się upiekły. Podawać na ciepło lub zimno, np. z dipem jogurtowym.
Komentarze