

Pieczone kuleczki brokułowe mają niewiele kalorii, ale są bardzo smaczne. Można zabrać je do pracy lub zjeść na lekki obiad czy kolację.
Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie tak, by pozostał jędrny. Ostudzić, a następnie rozdrobnić w malakserze (uważając jednak, by masa nie miała konsystencji puree, lecz była bardziej ziarnista). Wymieszać z jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, bułką tartą, mąką, podprażonym na suchej patelni słonecznikiem, serami i przyprawami. Wyrobić jednolitą masę - jeśli będzie klejąca, dodać jeszcze nieco bułki tartej. Z masy formować kulki wielkości piłeczki pingpongowej i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko obsypanej bułką tartą. Piec przez około 20-25 minut. W trakcie pieczenia można obrócić kuleczki na drugą stronę, by równomiernie się upiekły. Podawać na ciepło lub zimno, np. z dipem jogurtowym.