Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pieczone kuleczki brokułowe mają niewiele kalorii, ale są bardzo smaczne. Można zabrać je do pracy lub zjeść na lekki obiad czy kolację.

Składniki

brokuł
jajko
czosnek
bułka tarta
mąka z ciecierzycy
słonecznik
ser feta
starty żółty ser
przyprawy: sól, pieprz, oregano

Opis wykonania

Brokuła umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie tak, by pozostał jędrny. Ostudzić, a następnie rozdrobnić w malakserze (uważając jednak, by masa nie miała konsystencji puree, lecz była bardziej ziarnista). Wymieszać z jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, bułką tartą, mąką, podprażonym na suchej patelni słonecznikiem, serami i przyprawami. Wyrobić jednolitą masę - jeśli będzie klejąca, dodać jeszcze nieco bułki tartej. Z masy formować kulki wielkości piłeczki pingpongowej i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko obsypanej bułką tartą. Piec przez około 20-25 minut. W trakcie pieczenia można obrócić kuleczki na drugą stronę, by równomiernie się upiekły. Podawać na ciepło lub zimno, np. z dipem jogurtowym.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych