Pieczony falafel z dynią i amarantusem
8 porcje
45 min
Średnie
Zdrowy falafel pełen wartościowych składników. Bez dodatkowego tłuszczu i pustych kalorii. Tylko zdrowie, pełne smaku.
Składniki
1 szt. puszka cieciorki
1 szklanka puree z dyni
0,5 szt. cukinia
1 szt. marchew
1 szt. czerwona cebula
5 łyżka sezam
5 łyżka popping z amarantusa
5 łyżka płatki owsiane
2 łyżeczka czubryca zielona
1 łyżeczka sól
2 łyżeczka czosnek
2 łyżeczka majeranek
0,5 łyżeczka chilli
Pieczony falafel z dynią i amarantusem
Pieczony falafel z dynią i amarantusem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cieciorkę odcedzić i zmiksować na drobno. Cukinię, marchew i cebulę zetrzeć na grubych oczkach, albo również zmiksować blenderem. Warzywa wymieszać z puree z dyni, sezamem, amarantusem, płatkami owsianymi i przyprawami. Wyrobić na gładką masę. Z przygotowanej masy formować niewielkie, spłaszczone kotleciki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
Komentarze