Pierogi z karpiem na Święta
4 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Pierogi z karpia
Pierogi z karpia
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej sól. Do gorącej wody włóż masło i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie wymieszaj dokładnie i stopniowo dolewaj do mąki, cały czas mieszając mąkę. Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie miało jednolitą konsystencję i zrobi się sprężyste. Następnie zawiń je w ścierkę lub folię spożywczą i odstaw w chłodne miejsce.
Ziemniaki ugotuj do miękkości i po odcedzeniu odstaw do przestudzenia. Szalotkę i pora drobno pokrój i podsmaż na patelni, aż nabiorą złocistego koloru. Wybierz łyżką cedzakową i dodaj do ziemniaków. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozgnieć całość na gładką masę.
Karpia oczyść ze skóry i ości. Podsmaż rybę na patelni, na której smażyła się cebula z porem. Po usmażeniu dodaj do tłuczonych ziemniaków razem z przyprawami i dokładnie wymieszaj. Farsz nakładaj łyżeczką na wycięte koła z ciasta. Pierogi gotuj 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Ugotowane pierogi możesz podsmażyć na patelni, aby ładnie się zrumieniły.
Pora możesz zamienić na większą ilość szalotki.
Jeśli nie jesteś w stanie rozgnieść ziemniaków i ryby tłuczkiem, możesz wykorzystać blender lub maszynkę do mielenia.
Komentarze