Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pierogi z karpiem na Święta

Opis wykonania

Ciekawy pomysł na niestandardowe podanie karpia

Znudził Ci się panierowany karp podawany tak samo co roku? Ten przepis odmieni Twoje spojrzenie na tą rybę.

Opis wykonania

Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej sól. Do gorącej wody włóż masło i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie wymieszaj dokładnie i stopniowo dolewaj do mąki cały czas mieszając mąkę. Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie miało jednolitą konsystencję i zrobi się sprężyste. Następnie zawiń je w ścierkę lub folię spożywczą i odstaw w chłodne miejsce.

Ziemniaki ugotuj do miękkości i po odcedzeniu odstaw do przestudzenia. Szalotkę i pora drobno pokrój i podsmaż na patelni, aż nabiorą złocistego koloru. Wybierz łyżką cedzakową i dodaj do ziemniaków. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozgnieć całość na gładką  masę. Karpia oczyść ze skóry i ości. Podsmaż rybę na patelni, na której smażyła się cebula z porem. Po usmażeniu dodaj do tłuczonych ziemniaków razem z przyprawami i dokładnie wymieszaj. Farsz nakładaj łyżeczką na wycięte koła z ciasta. Pierogi gotuj 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

TIP

Ugotowane pierogi możesz podsmażyć na patelni, aby ładnie się zrumieniły.
Pora możesz zamienić na większą ilość szalotki.
Jeśli nie jesteś w stanie rozgnieść ziemniaków i ryby tłuczkiem możesz wykorzystać blender lub maszynkę do mielenia.