Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciekawy pomysł na niestandardowe podanie karpia

Składniki

Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 ml ciepłej wody
30 g masła
1 szczypta soli
Farsz:
500-600 g filetów z karpia
3 szt. średniej wielkości ziemniaki
1 szt. por
2 szt. szalotki
2 szt. ząbki czosnku
2 łyżka oliwy
3 łyżka klarowanego masła
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej sól. Do gorącej wody włóż masło i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie wymieszaj dokładnie i stopniowo dolewaj do mąki, cały czas mieszając mąkę. Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie miało jednolitą konsystencję i zrobi się sprężyste. Następnie zawiń je w ścierkę lub folię spożywczą i odstaw w chłodne miejsce.

Ziemniaki ugotuj do miękkości i po odcedzeniu odstaw do przestudzenia. Szalotkę i pora drobno pokrój i podsmaż na patelni, aż nabiorą złocistego koloru. Wybierz łyżką cedzakową i dodaj do ziemniaków. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozgnieć całość na gładką  masę.

Karpia oczyść ze skóry i ości. Podsmaż rybę na patelni, na której smażyła się cebula z porem. Po usmażeniu dodaj do tłuczonych ziemniaków razem z przyprawami i dokładnie wymieszaj. Farsz nakładaj łyżeczką na wycięte koła z ciasta. Pierogi gotuj 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Ugotowane pierogi możesz podsmażyć na patelni, aby ładnie się zrumieniły.

Pora możesz zamienić na większą ilość szalotki.

Jeśli nie jesteś w stanie rozgnieść ziemniaków i ryby tłuczkiem, możesz wykorzystać blender lub maszynkę do mielenia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Karp i pierogi?! Najlepsze rozwiązanie na święta! Mniej roboty! Polecam!
Aleksandra J
Pierwszy raz jadłam takie pierogi, dobre 😊
Ewusia1222
Pyszny smak pierogów, robiłam na święta :)