Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pierś z kaczki z marchewkami, wiosennymi cebulkami, kiełkami bambusowymi i kiełkami fasoli mungo, w sosie z bulionu, sosu sojowego i sherry.

Składniki

filety z piersi kaczki (każdy 300 g)
sól
pieprz
300 g marchewek
pęczek świeżych wiosennych cebulek
100 g kiełków bambusowych
150 g kiełków fasoli mungo
1 łyżka oleju
150 ml bulionu z kurczaka
5 łyżka sosu sojowego
2 łyżka sherry
2 łyżeczka syropu klonowego
sól, pieprz
ostra papryka (chilli) w proszku
2 łyżka orzechów caschew

Opis wykonania

Filety z piersi kaczki krótko opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierem kuchennym. Ostrym nożem ponacinać rombowato warstwę tłuszczu. Natrzeć solą i pieprzem. Filety skórką skierowaną w dół ułożyć na ruszcie i piec w podany sposób. Marchew obrać ze skórki i pokroić pod kątem w plasterki. Wiosenną, świeżą cebulkę oczyścić, umyć i pokroić na ćwiartki. Łyżkę stołową oleju wlać na patelnię. Podsmażyć na nim marchewkę i cebule. Dodać bulionu drobiowego, sosu sojowego i sherry. Przez ok. 5 minut gotować na małym ogniu. Mieszając, dodawać kiełki bambusa i fasolki mungo. Do smaku dodać według uznania syropu klonowego, soli, pieprzu i sproszkowanej ostrej papryki chilli. Filety z piersi kaczki pokroić na cienkie paseczki i rozłożyć je na jarzynach. Posypać orzeszkami cashew. Sposób nastawiania: grill o dużej powierzchni, mocno oraz mikrofalówka 90 W, 18-22 minut. Po 10 minutach odwrócić. Wskazówka: wlać 50 ml wody na patelnię uniwersalną.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych