Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pierś z kaczki z marchewkami, wiosennymi cebulkami, kiełkami bambusowymi i kiełkami fasoli mungo, w sosie z bulionu, sosu sojowego i sherry.

Składniki

filety z piersi kaczki (każdy 300 g)
sól
pieprz
300 g marchewek
pęczek świeżych wiosennych cebulek
100 g kiełków bambusowych
150 g kiełków fasoli mungo
1 łyżka oleju
150 ml bulionu z kurczaka
5 łyżka sosu sojowego
2 łyżka sherry
2 łyżeczka syropu klonowego
sól, pieprz
ostra papryka (chilli) w proszku
2 łyżka orzechów caschew

Opis wykonania

Filety z piersi kaczki krótko opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierem kuchennym. Ostrym nożem ponacinać rombowato warstwę tłuszczu. Natrzeć solą i pieprzem. Filety skórką skierowaną w dół ułożyć na ruszcie i piec w podany sposób. Marchew obrać ze skórki i pokroić pod kątem w plasterki. Wiosenną, świeżą cebulkę oczyścić, umyć i pokroić na ćwiartki. Łyżkę stołową oleju wlać na patelnię. Podsmażyć na nim marchewkę i cebule. Dodać bulionu drobiowego, sosu sojowego i sherry. Przez ok. 5 minut gotować na małym ogniu. Mieszając, dodawać kiełki bambusa i fasolki mungo. Do smaku dodać według uznania syropu klonowego, soli, pieprzu i sproszkowanej ostrej papryki chilli. Filety z piersi kaczki pokroić na cienkie paseczki i rozłożyć je na jarzynach. Posypać orzeszkami cashew. Sposób nastawiania: grill o dużej powierzchni, mocno oraz mikrofalówka 90 W, 18-22 minut. Po 10 minutach odwrócić. Wskazówka: wlać 50 ml wody na patelnię uniwersalną.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych