

Pierś z kaczki z marchewkami, wiosennymi cebulkami, kiełkami bambusowymi i kiełkami fasoli mungo, w sosie z bulionu, sosu sojowego i sherry.
Filety z piersi kaczki krótko opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierem kuchennym. Ostrym nożem ponacinać rombowato warstwę tłuszczu. Natrzeć solą i pieprzem. Filety skórką skierowaną w dół ułożyć na ruszcie i piec w podany sposób. Marchew obrać ze skórki i pokroić pod kątem w plasterki. Wiosenną, świeżą cebulkę oczyścić, umyć i pokroić na ćwiartki. Łyżkę stołową oleju wlać na patelnię. Podsmażyć na nim marchewkę i cebule. Dodać bulionu drobiowego, sosu sojowego i sherry. Przez ok. 5 minut gotować na małym ogniu. Mieszając, dodawać kiełki bambusa i fasolki mungo. Do smaku dodać według uznania syropu klonowego, soli, pieprzu i sproszkowanej ostrej papryki chilli. Filety z piersi kaczki pokroić na cienkie paseczki i rozłożyć je na jarzynach. Posypać orzeszkami cashew. Sposób nastawiania: grill o dużej powierzchni, mocno oraz mikrofalówka 90 W, 18-22 minut. Po 10 minutach odwrócić. Wskazówka: wlać 50 ml wody na patelnię uniwersalną.