Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Filet z piersi kurczaka w płatkach kukurydzianych to jedno z tych prostych dań, które nigdy nam się nie znudzi. Ta pyszna potrawa jest doskonałym połączeniem chrupiących płatków kukurydzianych oraz delikatnego mięsa kurczaka, tworząc wyjątkowe, pyszne danie, które zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Składniki

3 szt. pojedynczych filetów z piersi kurczaka
4 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
3 szczypta pieprz
1 szt. dużego jajka
2-3 łyżka mleka
60 g płatków kukurydzianych

Opis wykonania

Mięso myjemy, osuszamy i przekładamy do miski.

Dodajemy sos sojowy, przyprawy, dokładnie mieszamy, aby mięso było dobrze zamarynowane.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Po tym czasie obtaczamy filety w jajku z roztrzepanym mlekiem, a następnie w pokruszonych wcześniej płatkach kukurydzianych.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju.

Układamy na niej kurczaka, dodatkowo lekko skroplonego tłuszczem.

Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 25 minut, do momentu aż płatki się zarumienią.

Kurczaka w płatkach kukurydzianych możemy podać z ziemniakami oraz surówką. Świetnie nadaje się również jako główny element kurczak burgera lub po prostu jako przekąska z sosem. A może wymyślicie inną formę podania? Wachlarz możliwości jest szeroki!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Klasyk obiadowy. Zdrowy i smaczny. Zrezygnowałam z płatków kukurydzianych, zapiekłam z warzywami (papryka, cebula) wymieszane w jajku. Oczywiście z dodatkiem rukoli. Pycha
Babeczka
Na kotlecika zawsze jest pora mniam
PaulinaK
Pyszne kotleciki na weekendowy obiad, chrupiąca panierka, którą kochają dzieci. Polecamy
Jola
Uwielbiam ten przepis. Pierś wychodzi soczysta a płatki przyjemne chrupią. Dodatkowo pieczenie powoduje że są mniej tłuste. Dzisiaj połączyłam z ziemniakami i marynowanymi gruszkami. Oczywiście z przepisu akademii smaku

Powiązane przepisy