Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pikantna terrina drobiowa z nadzieniem brokułowym

Opis wykonania

Terrina z indyka z cukinią, marchwią, brokułami i gotowaną szynką.

Marchew włożyć do naczynia i zalać wodą. Gotować po przykryciem, na ruszcie na wysokości przez 3-4 minuty. Dodać cukinię i brokuły, gotować pod przykryciem przez kolejne 5-6 minut. Pozostawić jarzyny do odcieknięcia I odstawić na bok. Opłukać pierś indyczą w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić mięso drobiowe oraz szynkę w kostkę i rozdrobnić w robocie kuchennym. Ubić białko. Wraz ze śmietaną i przyprawami dodać do masy drobiowe] i wszystko starannie wymieszać. Nasmarować formę. Pośrodku położyć cukinię, obok kilka marchewek i wypełnić połową masy drobiowej. Następnie pośrodku położyć brokuły. Pozostałe marchewki ułożyć przy boku formy. Włożyć pozostałą masę drobiowa. Formę przykryć folią do mikrofalówek i gotować terrinę w podany sposób. Po zakończeniu gotowania ostrożnie usunąć folię. Pozostawić terrinę na ok. 10 minut do "uspokojenia", a następnie wyjąć. Sposób nastawiania: Gotowanie jarzyn: mikrofalówka 600 W, 8-10 minut. Gotowanie terriny: mikrofalówka 360 W, ok. 45 minut.