Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Potrawa z ryżu, ciecierzycy, oberżyny, cukinii i marchwi.

Składniki

50 g ciecierzycy
cebula
ząbki czosnku
350 g naturalnego ryżu długoziarnistego
5 łyżka oleju
1 l bulionu warzywnego
oberżyna
cukinia
duża marchew
sól ziołowa, pieprz czarny
2 łyżka siekanej natki pietruszki

Opis wykonania

Ciecierzycę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnie odlać i bardzo dobrze odsączyć. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Ryż wypłukać pod bieżącą, zimną woda, odsączyć i ciągle mieszając zeszklić na łyżce stołowej oleju. Dodać ciecierzycę, siekaną cebulę oraz czosnek i wszystko mieszając krótko zasmażyć. Włożyć mieszankę do nieperforowanego pojemnika do gotowania, dolać bulion warzywny i gotować według przepisu. W międzyczasie umyć oberżynę i cukinię, odciąć łodygi i pokroić w kostkę. Marchew oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać pozostały olej. Na dużym ogniu najpierw podsmażyć pokrojoną oberżynę, a następnie inne warzywa. Warzywa doprawić do smaku solą ziołową i pieprzem, i ostrożnie wymieszać z ryżem. Gotować dalsze 5 minut według przepisu. Pilaw warzywny podawać posypany natką pietruszki. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze, 100⁰C, mieszanka ryżu: 45-50 minut, z warzywami: dalsze 5 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych