Pilaw warzywny
4 porcje
Średnie
Potrawa z ryżu, ciecierzycy, oberżyny, cukinii i marchwi.
Składniki
50 g ciecierzycy
cebula
ząbki czosnku
350 g naturalnego ryżu długoziarnistego
5 łyżka oleju
1 l bulionu warzywnego
oberżyna
cukinia
duża marchew
sól ziołowa, pieprz czarny
2 łyżka siekanej natki pietruszki
Pilaw warzywny
Pilaw warzywny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciecierzycę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnie odlać i bardzo dobrze odsączyć. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Ryż wypłukać pod bieżącą, zimną woda, odsączyć i ciągle mieszając zeszklić na łyżce stołowej oleju. Dodać ciecierzycę, siekaną cebulę oraz czosnek i wszystko mieszając krótko zasmażyć. Włożyć mieszankę do nieperforowanego pojemnika do gotowania, dolać bulion warzywny i gotować według przepisu. W międzyczasie umyć oberżynę i cukinię, odciąć łodygi i pokroić w kostkę. Marchew oczyścić i pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać pozostały olej. Na dużym ogniu najpierw podsmażyć pokrojoną oberżynę, a następnie inne warzywa. Warzywa doprawić do smaku solą ziołową i pieprzem, i ostrożnie wymieszać z ryżem. Gotować dalsze 5 minut według przepisu. Pilaw warzywny podawać posypany natką pietruszki.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze, 100⁰C,
mieszanka ryżu: 45-50 minut,
z warzywami: dalsze 5 minut.
Komentarze