Placki marchewkowe
4 porcje
Średnie
Mają delikatny smak są lepsze od ziemniaczanych.
Składniki
1/3 łyżeczka pieprz ziołowy
4 szt. marchew średnia
1 szt. jajo
1 szt. cebula
5 łyżka mąka pełnoziarnista
1 garść natka pieruszki
2 łyżka olej
0,5 szklanka jogurt naturalny
Placki marchewkowe
Placki marchewkowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.Obraną cebulę również ścieramy na tarce.Natkę pietruszki drobno siekamy nożem.Do tego wbijamy jajko oraz dolewamy olej .Wszystko mieszamy łyżką dosypując mąkę .Na końcu posypujemy pieprzem i solimy.Na rozgrzany olej na patelni nakładamy łyżką płaskie porcje ciasta .Smażymy z obu stron a potem osaczamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Układamy na talerzu na wierzchu z kleksem jogurtu i gałązką natki pietruszki.Smacznego!
Komentarze