Placki szpinakowe z jogurtem chia i owocami
3 porcje
30 min
Łatwe
Pełne koloru, smaku i zdrowia.
Składniki
3 garść Świeży szpinak
1/2 szt. Mango
1 szt. Jajko
2/3 szklanka Mleko migdałowe lub zwykłe
2/3 szklanka Mąka owsiana (może być pszenna)
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 szczypta Sól
3 łyżka Olej kokosowy do smażenia
3 łyżka Nasiona Chia
1/2 szklanka Mleko do nasion chia
370 g Jogurt naturalny
2 łyżka Miód lub syrop z agawy
2 garść Owoce
Placki szpinakowe z jogurtem chia i owocami
Placki szpinakowe z jogurtem chia i owocami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Najpierw przygotuj jogurt chia. Najlepiej przygotować go kilka godzin, a najlepiej dzień wcześniej. Nasiona zalej mlekiem. Odstaw na 15 – 20 minut. Kiedy nasiona napęcznieją dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki. Przed podaniem dodaj słodzidło – syrop z agawy, syrop klonowy lub miód. Przygotowanie ciasta na placki ze szpinakiem. Zblenduj szpinak, miąższ z mango, jajko i mleko. Do daj mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż po 2 – 3 łyżki na placek. Smaż aż pojawią się pęcherzyki powietrza i przekładaj na drugą stronę. Podawaj z jogurtem i owocami.
Komentarze