Warto skusić się na dania wegetariańskie, które zawierają mnóstwo witamin. Placki z dyni i cukinii są szybkie w wykonaniu, aromatyczne i bardzo zdrowe!
Na pewno próbowałeś już tradycyjnych placuszków z cukinii. Tym razem pora na odświeżenie domowego menu i dodanie do nich kilku składników, które sprawią, że placki nie tylko będą bogatsze w substancje odżywcze, ale i zniewolą smakiem.
Opis przygotowania:
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Dynię rozkrój, obierz, usuń gniazda nasienne i również zetrzyj na tarce.
- Warzywa połącz w miseczce, dodaj jajko i mąkę oraz przyprawy.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i wylewaj partiami ciasto na kształt małych placków.
- Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż placki będą lekko przyrumienione.
- Gotowe placuszki posyp posiekaną natką lub szczypiorkiem.
TIP DIETETYCZNY
- Dynia zawiera jedynie 20 kcal w 100 g produktu. Przy tym pełna jest składników mineralnych i witamin. Zawiera m.in. potas, wapń czy magnez. Jest źródłem witaminy C, A, E działających przeciwutleniająco.
TIP TECHNICZNY
- Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.