Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Placki z dyni i cukinii z chili

Opis wykonania

Warto skusić się na dania wegetariańskie, które zawierają mnóstwo witamin. Placki z dyni i cukinii są szybkie w wykonaniu, aromatyczne i bardzo zdrowe!

Na pewno próbowałeś już tradycyjnych placuszków z cukinii. Tym razem pora na odświeżenie domowego menu i dodanie do nich kilku składników, które sprawią, że placki nie tylko będą bogatsze w substancje odżywcze, ale i zniewolą smakiem.

Opis przygotowania:

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Dynię rozkrój, obierz, usuń gniazda nasienne i również zetrzyj na tarce.
  3. Warzywa połącz w miseczce, dodaj jajko i mąkę oraz przyprawy.
  4. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej i wylewaj partiami ciasto na kształt małych placków.
  6. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż placki będą lekko przyrumienione.
  7. Gotowe placuszki posyp posiekaną natką lub szczypiorkiem.

TIP DIETETYCZNY

  • Dynia zawiera jedynie 20 kcal w 100 g produktu. Przy tym pełna jest składników mineralnych i witamin. Zawiera m.in. potas, wapń czy magnez. Jest źródłem witaminy C, A, E działających przeciwutleniająco.

TIP TECHNICZNY

  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.