Placki z marchwi i kaszy jaglanej
3 porcje
1 min
Łatwe
Składniki
Placki z marchwi i kaszy jaglanej
Placki z marchwi i kaszy jaglanej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę opłukujemy na sitku najpierw zimną, potem gorącą wodą (w ten sposób pozbawiamy się goryczki). Zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Marchew obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do naczynia wkładamy kaszę jaglaną, marchew. Dokładamy jajka i gałkę muszkatołową. Dokładanie mieszamy. Najlepiej robić to ręką, żeby masa była jednolita.
Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po łyżce masy. Smażymy na złoto z każdej strony. Twarożek mieszamy z chrzanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Placki podajemy na ciepło z sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze