Placuszki dyniowe z sosem czekoladowym i owocami
2 porcje
45 min
Łatwe
Puszyste, lekkie i zdrowe placki z puree z pieczonej dyni polane sosem czekoladowym z owocami
Składniki
300 g Puree z dyni
2 szt. Jajka
100 g Płatki owsiane
2 łyżka Mleko
1-2 łyżka Miód
2 łyżeczka Cynamon
1 łyżeczka Imbir mielony
1/2 łyżeczka Soda oczyszczona
1 szczypta Sól
Olej kokosowy
1/2 szt. Banan
1/4 szt. Awokado dojrzałe
1 łyżka Kakao
1-2 łyżka Mleko
Placuszki dyniowe z sosem czekoladowym i owocami
Placuszki dyniowe z sosem czekoladowym i owocami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Porcja na ok 15 placuszków
Puree z dyni:
Dynię przekrój, usuń miękki miąższ i pestki.
Podziel na grubsze plastry i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż będzie miękka (ok. 30 min).
Usuń skórkę i resztę zmiksuj na gładką masę.
Placuszki:
Do blendera wrzuć wszystkie składniki. Zmiksuj na gładką masę.
Na patelni rozgrzej olej i łyżką kładź małe porcje ciasta.
Placki smaż z każdej strony po ok. 2 minuty.
Sos:
Banana, awokado, kakao, mleko zblenduj na gładką masę i polej gotowe placuszki.
Udekoruj owocami.
300 g puree z dyni (upieczona dynia i zblendowana)
2 jajka
100g płatków owsianych
2 łyżki mleka
1-2 łyżka miodu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
olej kokosowy
1/2 banana, 1/4 awokado, 1 łyżka kakao, odrobina wody
Komentarze