Placuszki owsiane z białym serkiem i musem z owoców lata
3 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Placuszki owsiane z białym serkiem i musem z owoców lata
Placuszki owsiane z białym serkiem i musem z owoców lata
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
PLACKI: Płatki owsiane gotuj w wodzie z mlekiem przez około 5-7 minut. Od czasu do czasu mieszając, po czym odstaw na chwilę do ostygnięcia. Dodaj do nich oba rodzaje mąki oraz jajko (ew. łyżkę miodu lub ksylitolu), a następnie dokładnie wymieszaj. Beztłuszczową patelnię rozgrzej na średniej mocy i smaż placuszki po 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
MUS: Owoce umyj i rozłóż na papierowych ręcznikach do wyschnięcia. Większe owoce pokrój na mniejsze części (banan, jabłko). Porzeczki zdejmij delikatnie z gałązek. Na dużej patelni rozpuść masło i wrzuć wszystkie owoce. Podgrzewaj do czasu, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zajmie to około 5-8 minut. Od czasu do czasu przemieszaj.
Jeszcze ciepłą masę owocową przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj, a następnie przetrzyj przez sitko, by pozbyć się skórek i pestek. Dzięki czerwonym owocom przecier ma wspaniały głęboki kolor, a dodatek jabłka i banana dodaje naturalnej słodyczy. Placuszki podawaj z białym twarożkiem oraz jeszcze ciepłym musem owocowym. Doskonale smakują na ciepło.
Komentarze