Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Placuszki owsiane z białym serkiem i musem z owoców lata

Placuszki owsiane z białym serkiem i musem z owoców lata
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Moje dzieci uwielbiają placuszki owsiane. Szczególnie upodobały sobie te podawane z białym serkiem i musem z owoców lata :)

Składniki

1/2 szklanka płatki owsiane górskie
1 szt. jajko
1 szklanka woda
1/2 szklanka mleko
1 łyżka mąka pszenna pełnoziarnista
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 szt. twarożek biały (domowy)
500 g maliny
500 g porzeczki
500 g borówki amerykańskie
3 łyżka masło
1 szt. dojrzałe jabłko
1 szt. dojrzały banan

Opis wykonania

PLACKI: Płatki owsiane gotuj w wodzie z mlekiem przez około 5-7 minut. Od czasu do czasu mieszając, po czym odstaw na chwilę do ostygnięcia. Dodaj do nich oba rodzaje mąki oraz jajko (ew. łyżkę miodu lub ksylitolu), a następnie dokładnie wymieszaj. Beztłuszczową patelnię rozgrzej na średniej mocy i smaż placuszki po 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

MUS: Owoce umyj i rozłóż na papierowych ręcznikach do wyschnięcia. Większe owoce pokrój na mniejsze części (banan, jabłko). Porzeczki zdejmij delikatnie z gałązek. Na dużej patelni rozpuść masło i wrzuć wszystkie owoce. Podgrzewaj do czasu, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zajmie to około 5-8 minut. Od czasu do czasu przemieszaj.

Jeszcze ciepłą masę owocową przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj, a następnie przetrzyj przez sitko, by pozbyć się skórek i pestek. Dzięki czerwonym owocom przecier ma wspaniały głęboki kolor, a dodatek jabłka i banana dodaje naturalnej słodyczy. Placuszki podawaj z białym twarożkiem oraz jeszcze ciepłym musem owocowym. Doskonale smakują na ciepło.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych