


Moje dzieci uwielbiają placuszki owsiane. Szczególnie upodobały sobie te podawane z białym serkiem i musem z owoców lata :)
PLACKI: Płatki owsiane gotuj w wodzie z mlekiem przez około 5-7 minut. Od czasu do czasu mieszając, po czym odstaw na chwilę do ostygnięcia. Dodaj do nich oba rodzaje mąki oraz jajko (ew. łyżkę miodu lub ksylitolu), a następnie dokładnie wymieszaj. Beztłuszczową patelnię rozgrzej na średniej mocy i smaż placuszki po 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. MUS: Owoce umyj i rozłóż na papierowych ręcznikach do wyschnięcia. Większe owoce pokrój na mniejsze części (banan, jabłko). Porzeczki zdejmij delikatnie z gałązek. Na dużej patelni rozpuść masło i wrzuć wszystkie owoce. Podgrzewaj do czasu aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zajmie to około 5-8 minut. Od czasu do czasu przemieszaj. Zapach jaki wtedy opanuje Twoją kuchnię jest wprost zniewalający. Jeszcze ciepłą masę owocową przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj, a następnie przetrzyj przez sitko, by pozbyć się skórek i pestek. Dzięki czerwonym owocom przecier ma wspaniały głęboki kolor, a dzięki dodatkowi jabłka i banana zyskał naturalną słodyczy. Placuszki podawaj z białym twarożkiem oraz jeszcze ciepłym musem owocowym. Doskonale smakują na ciepło, ale po wystudzeniu też będą cieszyły brzuchy małych łakomczuchów.