Placuszki z dyni z konfiturą wiśniową
6 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Jesienią, kiedy sezon na dynie w pełni rozkwita, warto poeksperymentować w kuchni zamieniając znane, klasyczne dania na ich jesienną wersję z wykorzystaniem dyni. Dyniowe placuszki z kwaśną śmietaną z powodzeniem zastąpią klasyczne placki ziemniaczane.
Składniki
600 g oczyszczonej dyni
150 g mąki
2 łyżki cukru
2 jajka
½ łyżki cynamonu
2 łyżki masła klarowanego do smażenia
Szczypta soli
100 g konfitury wiśniowej
Cukier puder do posypania
Placuszki z dyni z konfiturą wiśniową
Placuszki z dyni z konfiturą wiśniową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę w robocie kuchennym. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Dynię oczyszczamy i ścieramy na średnich oczkach tarki, a następnie przekładamy do miski. Stopniowo dodajemy mąkę i utarte żółtka, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Pod koniec dodajemy cynamon i ubitą pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy na patelni na odrobinę masła klarowanego i smażymy na płycie grzewczej na rumiany kolor (po 2 minuty z każdej strony).
Porada
Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.
Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z konfiturą wiśniową.
Komentarze