Placuszki z dyni z konfiturą wiśniową według Mateusza Gesslera

6 porcji
60 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Placuszki z dyni z konfiturą wiśniową według Mateusza Gesslera
Placuszki z dyni z konfiturą wiśniową według Mateusza Gesslera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę w robocie kuchennym. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Dynię oczyszczamy i ścieramy na średnich oczkach tarki, a następnie przekładamy do miski. Stopniowo dodajemy mąkę i utarte żółtka, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

Pod koniec dodajemy cynamon i ubitą pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy na patelni na odrobinę masła klarowanego i smażymy na płycie grzewczej na rumiany kolor (po 2 minuty z każdej strony).
Porada
Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.


Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z konfiturą wiśniową.
Komentarze