Placuszki z dyni z konfiturą wiśniową

6 porcji
60 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Placuszki z dyni z konfiturą wiśniową
Placuszki z dyni z konfiturą wiśniową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę w robocie kuchennym. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Dynię oczyszczamy i ścieramy na średnich oczkach tarki, a następnie przekładamy do miski. Stopniowo dodajemy mąkę i utarte żółtka, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

Pod koniec dodajemy cynamon i ubitą pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy na patelni na odrobinę masła klarowanego i smażymy na płycie grzewczej na rumiany kolor (po 2 minuty z każdej strony).
Porada


Komentarze