Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Placuszki z dyni z konfiturą wiśniową według Mateusza Gesslera

Placuszki z dyni z konfiturą wiśniową według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

6 porcji

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Jesienią, kiedy sezon na dynie w pełni rozkwita, warto poeksperymentować w kuchni zamieniając znane, klasyczne dania na ich jesienną wersję z wykorzystaniem dyni. Dyniowe placuszki z kwaśną śmietaną z powodzeniem zastąpią klasyczne placki ziemniaczane.

Składniki

600 g - dyni
150 g - mąki
2 łyżki - cukru
2 szt. - jajek
0,5 łyżki - cynamonu
2 łyżki - masła klarownego do smażenia
1 szczypta - soli
100 g - konfitury
- cukier puder do posypania

Opis wykonania

1

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę w robocie kuchennym. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Dynię oczyszczamy i ścieramy na średnich oczkach tarki, a następnie przekładamy do miski. Stopniowo dodajemy mąkę i utarte żółtka, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

2

Pod koniec dodajemy cynamon i ubitą pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy na patelni na odrobinę masła klarowanego i smażymy na płycie grzewczej na rumiany kolor (po 2 minuty z każdej strony).

Porada

Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.



Bosh Logo
Bosh
3

Usmażone placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z konfiturą wiśniową.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Warzywne placuszki, robię takie dla dzieci.
juliabergg
Bardzo smaczne i puszyste. :)
anlovi
Smaczne placuszki na słodko.
Lalaxo
Dzieci pochłonęły je w 3 sekundy! 😊
Ewusia1222
Bardzo dobre, polecam
Majunia
Ja dodałam jeszcze oscypka i są pyszne