Pobudzający bezglutenowy sernik kawowy
9 porcje
90 min
Łatwe
Składniki
Pobudzający bezglutenowy sernik kawowy
Pobudzający bezglutenowy sernik kawowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W rondelku umieść świeżo zmieloną kawę, ksylitol oraz olej kokosowy. Ustaw małą moc palnika i podgrzewaj całość, mieszając łyżką do całkowitego rozpuszczenia. Składniki nie łączą się mają się tylko rozpuścić. W misce wymieszaj twaróg mielony z serem mascarpone i mleko kokosowe. Dodaj ciepłą masę z rondelka i dobrze wymieszaj całość łyżką lub mikserem na małych obrotach.
Na dnie piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą – najlepiej wrzątkiem. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce przez 90 minut w temperaturze 150 stopni. Na wierzch przed zapieczeniem możesz dodać suszone owoce (u mnie były to jagody amerykańskie).
Po upieczeniu sernik można od razu wyjąć z pieca. Sernik nie rośnie i nie opada. Po wystudzeniu wyjmij z formy. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w chłodnym miejscu.
Komentarze