


Charakterystyczne przyprawy jakie do warzyw dodałam, które ze śmietanką zmiksowałam, dało smakowy efekt niebanalny, bardzo oryginalny.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na jak najmniejsze różyczki. Cebulę, czosnek i marchewki kroimy w bardzo drobną kostkę. W patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę, marchew i czosnek. Dolewamy 50 ml wody z dodatkiem gałki muszkatołowej, curry, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy ok. 4 min. W wysokim rondelku zagotowujemy 600 ml wody, dodajemy do niej duszone warzywa, ziemniaki i kalafior. Gotujemy pod przykryciem, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 25 min.). Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Dodajemy śmietanki i ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem podajemy z zieloną pietruszką i mieloną papryczką chili.