Pomarańczowy krem z warzyw
4 porcje
30 min
Łatwe
Charakterystyczne przyprawy jakie do warzyw dodałam, które ze śmietanką zmiksowałam, dało smakowy efekt niebanalny, bardzo oryginalny.
Składniki
100 ml słodkiej śmietanki 30%
2 szt. ząbki czosnku
3 szt. małe, młode ziemniaki
1 szt. biała cebula
1/2 szt. świeżego kalafiora
2 szt. średnie młode marchewki
1 łyżka masła klarownego
1 szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczka curry
sól himalajska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
świeży koperek
suszona papryka chili świeżo mielona do smaku
Pomarańczowy krem z warzyw
Pomarańczowy krem z warzyw
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na jak najmniejsze różyczki. Cebulę, czosnek i marchewki kroimy w bardzo drobną kostkę.
W patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę, marchew i czosnek. Dolewamy 50 ml wody z dodatkiem gałki muszkatołowej, curry, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy ok. 4 min.
W wysokim rondelku zagotowujemy 600 ml wody, dodajemy do niej duszone warzywa, ziemniaki i kalafior. Gotujemy pod przykryciem, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 25 min.).
Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Dodajemy śmietanki i ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krem podajemy z zieloną pietruszką i mieloną papryczką chili.
Komentarze