Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Charakterystyczne przyprawy jakie do warzyw dodałam, które ze śmietanką zmiksowałam, dało smakowy efekt niebanalny, bardzo oryginalny.

Składniki

100 ml słodkiej śmietanki 30%
2 szt. ząbki czosnku
3 szt. małe, młode ziemniaki
1 szt. biała cebula
1/2 szt. świeżego kalafiora
2 szt. średnie młode marchewki
1 łyżka masła klarownego
1 szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczka curry
sól himalajska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
świeży koperek
suszona papryka chili świeżo mielona do smaku

Opis wykonania

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na jak najmniejsze różyczki. Cebulę, czosnek i marchewki kroimy w bardzo drobną kostkę. W patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę, marchew i czosnek. Dolewamy 50 ml wody z dodatkiem gałki muszkatołowej, curry, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy ok. 4 min. W wysokim rondelku zagotowujemy 600 ml wody, dodajemy do niej duszone warzywa, ziemniaki i kalafior. Gotujemy pod przykryciem, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 25 min.). Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Dodajemy śmietanki i ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem podajemy z zieloną pietruszką i mieloną papryczką chili.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Nie jestem pewien czy to moje smaki ale chciałbym spróbować