Potrawa jednogarnkowa z fasoli i kurek
 
                                            4 porcje
Średnie
                    Potrawa jednogarnkowa z białej fasoli, pomidorów, kurek, selera i sera pecorino. 
                
                Składniki
200 g grubej, białej, suszonej fasoli
                                                            6 łyżka oliwy
                                                            ząbki czosnku
                                                            gałązka rozmarynu
                                                            gałązki tymianku
                                                            liście laurowe
                                                            200 g pomidorów
                                                            250 g kurek
                                                            150 g selera naciowego
                                                            100 g szalotki
                                                            sól, pieprz czarny
                                                            1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
                                                            30 g sera pecorino w wiórkach
                                                            mały pęczek bazylii
                                                    Potrawa jednogarnkowa z fasoli i kurek
Potrawa jednogarnkowa z fasoli i kurek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Fasolę namoczyć na noc w 1,5 litra wody. Do nieperforowanego pojemnika włożyć 2 łyżki oleju, dwa przeciśnięte ząbki czosnku, rozmaryn, tymianek i liść laurowy i gotować do miękkości. Pomidory krótko podgrzać i włożyć do perforowanego pojemnika na poziom 3 na ok. 2 minuty do komory gotowania. Następnie obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić na duże kawałki. Gotową fasolę przelać na sito i zebrać wywar. Wyrzucić zioła i czosnek. Kurki oczyścić, umyć i odsączyć. Seler naciowy umyć i pokroić w ukośne paski o szerokości 0,5 cm. Pozostały czosnek oraz szalotkę obrać i drobno posiekać. Kurki  przesmażyć na 3 łyżkach oleju silnym ogniu, doprawić solą i pieprzem. Krótko podsmażyć szalotkę, czosnek i seler naciowy i dodać przecier pomidorowy. Fasolę wraz z mieszanką grzybów i warzyw włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania i dolać 700 ml wywaru z fasoli. Gotować dalsze 30 minut według przepisu. Pomidory dodać na 10 minut przed końcem gotowania, doprawić solą i pieprzem. Posypać serem pecorino i bazylią, skropić pozostałą oliwą. 
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C,  fasola: 65-75 minut, pomidory: 2-3 minuty, potrawa jednogarnkowa: 30 minut.
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
     
                     
                     
                     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze