

Potrawa jednogarnkowa z białej fasoli, pomidorów, kurek, selera i sera pecorino.
Fasolę namoczyć na noc w 1,5 litra wody. Do nieperforowanego pojemnika włożyć 2 łyżki oleju, dwa przeciśnięte ząbki czosnku, rozmaryn, tymianek i liść laurowy i gotować do miękkości. Pomidory krótko podgrzać i włożyć do perforowanego pojemnika na poziom 3 na ok. 2 minuty do komory gotowania. Następnie obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić na duże kawałki. Gotową fasolę przelać na sito i zebrać wywar. Wyrzucić zioła i czosnek. Kurki oczyścić, umyć i odsączyć. Seler naciowy umyć i pokroić w ukośne paski o szerokości 0,5 cm. Pozostały czosnek oraz szalotkę obrać i drobno posiekać. Kurki przesmażyć na 3 łyżkach oleju silnym ogniu, doprawić solą i pieprzem. Krótko podsmażyć szalotkę, czosnek i seler naciowy i dodać przecier pomidorowy. Fasolę wraz z mieszanką grzybów i warzyw włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania i dolać 700 ml wywaru z fasoli. Gotować dalsze 30 minut według przepisu. Pomidory dodać na 10 minut przed końcem gotowania, doprawić solą i pieprzem. Posypać serem pecorino i bazylią, skropić pozostałą oliwą. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, fasola: 65-75 minut, pomidory: 2-3 minuty, potrawa jednogarnkowa: 30 minut.