Potrawka curry z łososiem na mleku kokosowym
2 porcje
30 min
Łatwe
Ryba o orientalnej nucie z czarnym ryżem stanowi aromatyczne danie oraz odskocznię od standardowej ryby w panierce. Łososia można zastąpić inną rybą.
Składniki
filet łososia
brokuł
10 szt. pomidorki koktajlowe
1 szt. puszka mleka kokosowego
1 szt. korzeń imbiru 2-3 cm
czosnek ząbki
1 szt. średnia cebula
1 szt. łodyga selera naciowego
1/2 łyżeczka kurkuma
1/2 łyżeczka curry
1/2 szt. sok z cytryny
1 szczypta cynamon
1 łyżka uprażony sezam
1 szczypta sól
Potrawka curry z łososiem na mleku kokosowym
Potrawka curry z łososiem na mleku kokosowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Łososia por pokroić na kawałki wielkości „na raz do buzi”, posolić i odstawić. Brokuł podzielić na małe cząstki i zblanszować. Imbir i czosnek obrać i drobno pokroić w paseczki. Cebulę i łodygę selera pokroić w talarki. Do garnka dać mleko kokosowe, imbir i warzywa (bez pomidorków) oraz cynamon i curry. Doprawić solą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 3-4 minut i dodać pomidorki. Chwilę poddusić i dodać kawałki ryby. Dusić około 4-5 minut delikatnie mieszając co jakiś czas. Przełożyć na talerze posypać prażonym sezamem, skropić cytryną i podać z ugotowanym czarnym ryżem.
Komentarze