Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Potrawka curry z łososiem na mleku kokosowym

Potrawka curry z łososiem na mleku kokosowym
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ryba o orientalnej nucie z czarnym ryżem stanowi aromatyczne danie oraz odskocznię od standardowej ryby w panierce. Łososia można zastąpić inną rybą.

Składniki

filet łososia
brokuł
10 szt. pomidorki koktajlowe
1 szt. puszka mleka kokosowego
1 szt. korzeń imbiru 2-3 cm
czosnek ząbki
1 szt. średnia cebula
1 szt. łodyga selera naciowego
1/2 łyżeczka kurkuma
1/2 łyżeczka curry
1/2 szt. sok z cytryny
1 szczypta cynamon
1 łyżka uprażony sezam
1 szczypta sól

Opis wykonania

Łososia por pokroić na kawałki wielkości „na raz do buzi”, posolić i odstawić. Brokuł podzielić na małe cząstki i zblanszować. Imbir i czosnek obrać i drobno pokroić w paseczki. Cebulę i łodygę selera pokroić w talarki. Do garnka dać mleko kokosowe, imbir i warzywa (bez pomidorków) oraz cynamon i curry. Doprawić solą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 3-4 minut i dodać pomidorki. Chwilę poddusić i dodać kawałki ryby. Dusić około 4-5 minut delikatnie mieszając co jakiś czas. Przełożyć na talerze posypać prażonym sezamem, skropić cytryną i podać z ugotowanym czarnym ryżem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych