Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prażony ryż i kasze

Składniki

20 g Dziki ryż
20 g Ziarna sorgo
20 g Kasza bulgur
20 g Kasza jęczmienna
200 ml Olej

Opis wykonania

Rozgrzać olej na małej patelni do 215 stopni. Każdy składnik po kolei wsypać na sitko i zanurzyć w oleju do uprażenia. przeważnie trwa to ok 5-10 sek. Osuszyć na papierze i używać jako przekąska, bądź dodatek do zup, dań głównych czy deserów. Np. ziarna sorgo używałem do posypania kremu z pomidorów z musem z kukurydzy. Kaszę bulgur jako jeden z dodatków do kotlecików jagnięcych z soczewicą i bobem. Dziki ryż łączyłem z koncentratem z buraków i użyłem jako dodatek do schabu z prosiaka. natomiast kaszę jęczmienną do ravioli z kaczką i musem z żurawiny. Nie da rady zrobić na fryturze ponieważ nie osiągniemy tak dużej temperatury.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych