Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

1 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prażony ryż i kasze

Składniki

20 g Dziki ryż
20 g Ziarna sorgo
20 g Kasza bulgur
20 g Kasza jęczmienna
200 ml Olej

Opis wykonania

Rozgrzać olej na małej patelni do 215 stopni. Każdy składnik po kolei wsypać na sitko i zanurzyć w oleju do uprażenia. przeważnie trwa to ok 5-10 sek. Osuszyć na papierze i używać jako przekąska, bądź dodatek do zup, dań głównych czy deserów. Np. ziarna sorgo używałem do posypania kremu z pomidorów z musem z kukurydzy. Kaszę bulgur jako jeden z dodatków do kotlecików jagnięcych z soczewicą i bobem. Dziki ryż łączyłem z koncentratem z buraków i użyłem jako dodatek do schabu z prosiaka. natomiast kaszę jęczmienną do ravioli z kaczką i musem z żurawiny. Nie da rady zrobić na fryturze ponieważ nie osiągniemy tak dużej temperatury.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych