Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Puchate pancakes są bardzo proste i pyszne. Wychodzą w różnych kombinacjach tak samo dobrze jak klasyk.

Składniki

1 i 1/3 szklanka mąka owsiana/orkiszowa/żytnia
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka soda
1 szczypta sól
2-3 łyżka cukier brzozowy (ksylitol)
1 szklanka kefir/maślanka/jogurt
2 szt. jajka
2-3 łyżka tłuszcz gęsi/masło/olej kokosowy

Opis wykonania

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i ksylitol wsypać do miski i wymieszać łyżką.
  2. Do większej miski wlać jogurt, wbić jajka i dodać rozpuszczony tłuszcz. Wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem na najmniejszych obrotach. Dodać sypkie składniki. Delikatnie wymieszać rózgą lub zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę (im krócej mieszamy, tym placki wyjdą bardziej puchate).
  3. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką i nakładać po 2 pełne łyżki ciasta zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 minuty aż urosną i będą lekko zrumienione. Wówczas przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty na złoty kolor.
  4. Wychodzi około 10 większych placuszków. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Na zdjęciu: pancakes z mąki owsianej, kefiru i tłuszczu gęsiego polane owocami leśnymi (450 g mrożonych owoców leśnych dusić kilka minut aż zmiękną i puszczą sok, dodać 2 łyżki ksylitolu).
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Idealne na niedzielną rozpustę :)
Aleksandra J
Bardzo dobre 😊