Pulpety w sosie koperkowym z marchewką i groszkiem Beks
4 porcje
50 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Masz ochotę na prawdziwy polski obiad?
Składniki
Pulpety:
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
Niecałe pól szklanki bułki tartej
1 duża cebula
Pęczek koperku
Śmietanka 12%
Bulion
Miseczka mąki
Sól, pieprz
Marchewka z groszkiem:
Mrożona marchewka z groszkiem
Kilka łyżek masła
2 łyżki mąki
Sól, pieprz
Pulpety w sosie koperkowym z marchewką i groszkiem Beks
Pulpety w sosie koperkowym z marchewką i groszkiem Beks
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Spróbuj pupetów w sosie koperkowym, z marchewką i groszkiem, a przypomnisz sobie tradycyjne, rodzinne smaki!
Opis przygotowania:
Pulpety w sosie koperkowym
- Do miski wrzuć mięso, drobno posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- W garnku zagotuj niewielką ilość wody. Z powstałej masy formuj małe pulpety, a następnie obtaczaj je w mące.
- Pulpety wrzuć do gotującej się wody. Ważne żeby woda tylko odrobinę je zakrywała. Gotuj przez 10 minut, następnie dolej szklankę bulionu oraz dodaj mąkę, śmietanę i drobno posiekany koperek. Po zagotowaniu powinien powstać gęsty sos.
Marchewka z groszkiem
- Do gotującej się wody wrzuć marchewkę z groszkiem. Woda powinna lekko przykrywać warzywa. Gotuj przez około 15-20 minut, a następnie posól do smaku.
- W tym czasie na małej patelni lub w rondelku rozpuść masło. Gdy będzie płynne dodaj mąkę i mieszaj przez około minutę.
- Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do gotującej się marchewki z groszkiem. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki.
Komentarze