Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pulpety w sosie koperkowym z marchewką i groszkiem Beks

Opis wykonania

Masz ochotę na prawdziwy polski obiad?

Spróbuj pupetów w sosie koperkowym, z marchewką i groszkiem, a przypomnisz sobie tradycyjne, rodzinne smaki!

Opis przygotowania:

Pulpety w sosie koperkowym

  1. Do miski wrzuć mięso, drobno posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. W garnku zagotuj niewielką ilość wody. Z powstałej masy formuj małe pulpety, a następnie obtaczaj je w mące.
  3. Pulpety wrzuć do gotującej się wody. Ważne żeby woda tylko odrobinę je zakrywała. Gotuj przez 10 minut, następnie dolej szklankę bulionu oraz dodaj mąkę, śmietanę i drobno posiekany koperek. Po zagotowaniu powinien powstać gęsty sos.

Marchewka z groszkiem

  1. Do gotującej się wody wrzuć marchewkę z groszkiem. Woda powinna lekko przykrywać warzywa. Gotuj przez około 15-20 minut, a następnie posól do smaku.
  2. W tym czasie na małej patelni lub w rondelku rozpuść masło. Gdy będzie płynne dodaj mąkę i mieszaj przez około minutę.
  3. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do gotującej się marchewki z groszkiem. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki.