Pulpety w sosie koperkowym z marchewką i groszkiem Beks
 
                                            4 porcje
50 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
                    Masz ochotę na prawdziwy polski obiad?
                
                Składniki
Pulpety:
                                                            0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
                                                            1 jajko
                                                            Niecałe pól szklanki bułki tartej
                                                            1 duża cebula
                                                            Pęczek koperku
                                                            Śmietanka 12%
                                                            Bulion
                                                            Miseczka mąki 
                                                            Sól, pieprz
                                                            Marchewka z groszkiem:
                                                            Mrożona marchewka z groszkiem
                                                            Kilka łyżek masła
                                                            2 łyżki mąki
                                                            Sól, pieprz
                                                    Pulpety w sosie koperkowym z marchewką i groszkiem Beks
Pulpety w sosie koperkowym z marchewką i groszkiem Beks
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Spróbuj pupetów w sosie koperkowym, z marchewką i groszkiem, a przypomnisz sobie tradycyjne, rodzinne smaki!
Opis przygotowania:
Pulpety w sosie koperkowym
- Do miski wrzuć mięso, drobno posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- W garnku zagotuj niewielką ilość wody. Z powstałej masy formuj małe pulpety, a następnie obtaczaj je w mące.
- Pulpety wrzuć do gotującej się wody. Ważne żeby woda tylko odrobinę je zakrywała. Gotuj przez 10 minut, następnie dolej szklankę bulionu oraz dodaj mąkę, śmietanę i drobno posiekany koperek. Po zagotowaniu powinien powstać gęsty sos.
Marchewka z groszkiem
- Do gotującej się wody wrzuć marchewkę z groszkiem. Woda powinna lekko przykrywać warzywa. Gotuj przez około 15-20 minut, a następnie posól do smaku.
- W tym czasie na małej patelni lub w rondelku rozpuść masło. Gdy będzie płynne dodaj mąkę i mieszaj przez około minutę.
- Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do gotującej się marchewki z groszkiem. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki.
 
                                    -thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze