Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pulpety w sosie koperkowym z marchewką i groszkiem Beks

Pulpety w sosie koperkowym z marchewką i groszkiem Beks
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Masz ochotę na prawdziwy polski obiad?

Składniki

Pulpety:
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
Niecałe pól szklanki bułki tartej
1 duża cebula
Pęczek koperku
Śmietanka 12%
Bulion
Miseczka mąki
Sól, pieprz

Marchewka z groszkiem:
Mrożona marchewka z groszkiem
Kilka łyżek masła
2 łyżki mąki
Sól, pieprz

Opis wykonania

Spróbuj pupetów w sosie koperkowym, z marchewką i groszkiem, a przypomnisz sobie tradycyjne, rodzinne smaki!

Opis przygotowania:

Pulpety w sosie koperkowym

  1. Do miski wrzuć mięso, drobno posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. W garnku zagotuj niewielką ilość wody. Z powstałej masy formuj małe pulpety, a następnie obtaczaj je w mące.
  3. Pulpety wrzuć do gotującej się wody. Ważne żeby woda tylko odrobinę je zakrywała. Gotuj przez 10 minut, następnie dolej szklankę bulionu oraz dodaj mąkę, śmietanę i drobno posiekany koperek. Po zagotowaniu powinien powstać gęsty sos.

Marchewka z groszkiem

  1. Do gotującej się wody wrzuć marchewkę z groszkiem. Woda powinna lekko przykrywać warzywa. Gotuj przez około 15-20 minut, a następnie posól do smaku.
  2. W tym czasie na małej patelni lub w rondelku rozpuść masło. Gdy będzie płynne dodaj mąkę i mieszaj przez około minutę.
  3. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do gotującej się marchewki z groszkiem. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Pulpety wyglądają świetnie. Kiedyś wypróbuję przepis
kzuzanna34
U mnie do kaszy idealne
Marzenna
O rety!Jakie pyszne te pulpety.Mięciutki i pachną koperkiem.
Lalaxo
Mięsny obiad to jest to