


Kaczka pieczona, kojarzona jest zwykle z wykwintnymi przyjęciami na specjalne okazje. Jednak tak naprawdę jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu i świetnie pasuje jako clou niedzielnego obiadu. Może być pieczona z jabłkami albo pomarańczami, a także przyrządzona po chińsku czy też duszona z kapustą.
Jabłka pokrój w ćwiartki. Sporządź marynatę z oleju, miodu, octu, papryki i majeranku.
Natrzyj kaczkę marynatą od wewnątrz i zewnątrz, a w środku umieść jabłka, posypane majerankiem.
Kaczkę, spiętą wykałaczkami, piecz w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Przez pierwszą godzinę kaczka powinna być przykryta, po czym naczynie można odkryć, żeby mięso się zarumieniło. W trakcie pieczenia, kaczkę najlepiej odwrócić co jakiś czas na drugą stronę.