Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kaczka pieczona, kojarzona jest zwykle z wykwintnymi przyjęciami na specjalne okazje. Jednak tak naprawdę jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu i świetnie pasuje jako clou niedzielnego obiadu. Może być pieczona z jabłkami albo pomarańczami, a także przyrządzona po chińsku czy też duszona z kapustą.

Składniki

2 kg kaczki
2 jabłka
4 łyżki oleju
1 łyżka miodu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki
Pieprz i sól

Opis wykonania

Jabłka pokrój w ćwiartki. Sporządź marynatę z oleju, miodu, octu, papryki i majeranku.

Natrzyj kaczkę marynatą od wewnątrz i zewnątrz, a w środku umieść jabłka, posypane majerankiem.

Porada

Dosprawdzenia czy mięso jest już upieczone, wystarczy zwykły nóż – tłuszcz, który wypłynie z upieczonej kaczki, powinien być bezbarwny.



Bosh Logo
Bosh

Kaczkę, spiętą wykałaczkami, piecz w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Przez pierwszą godzinę kaczka powinna być przykryta, po czym naczynie można odkryć, żeby mięso  się zarumieniło. W trakcie pieczenia, kaczkę najlepiej odwrócić co jakiś czas  na drugą stronę.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Mięciutka kaczuszka, podałam z ziemniakami 🙂
Pafwvcio
Nieziemskie połączenie kaczki z jabłkami! Polecam!
anlovi
Mięciutkie mięso, moje nie mogło się obyć bez sosu żurawinowego.
Ewusia1222
Na pewno będzie pyszna. Jeszcze przed upieczeniem :)