Kaczka pieczona z jabłkami
6 porcje
45 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Kaczka pieczona, kojarzona jest zwykle z wykwintnymi przyjęciami na specjalne okazje. Jednak tak naprawdę jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu i świetnie pasuje jako clou niedzielnego obiadu. Może być pieczona z jabłkami albo pomarańczami, a także przyrządzona po chińsku czy też duszona z kapustą.
Składniki
2 kg kaczki
2 jabłka
4 łyżki oleju
1 łyżka miodu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki
Pieprz i sól
Kaczka pieczona z jabłkami
Kaczka pieczona z jabłkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jabłka pokrój w ćwiartki. Sporządź marynatę z oleju, miodu, octu, papryki i majeranku.
Natrzyj kaczkę marynatą od wewnątrz i zewnątrz, a w środku umieść jabłka, posypane majerankiem.
Porada
Dosprawdzenia czy mięso jest już upieczone, wystarczy zwykły nóż – tłuszcz, który wypłynie z upieczonej kaczki, powinien być bezbarwny.
Kaczkę, spiętą wykałaczkami, piecz w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Przez pierwszą godzinę kaczka powinna być przykryta, po czym naczynie można odkryć, żeby mięso się zarumieniło. W trakcie pieczenia, kaczkę najlepiej odwrócić co jakiś czas na drugą stronę.
Komentarze