Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kaczka pieczona z jabłkami

Opis wykonania

Kaczka pieczona, kojarzona jest zwykle z wykwintnymi przyjęciami na specjalne okazje. Jednak tak naprawdę jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu i świetnie pasuje jako clou niedzielnego obiadu. Może być pieczona z jabłkami albo pomarańczami, a także przyrządzona po chińsku czy też duszona z kapustą.

  1. Jabłka pokrój w ćwiartki. Sporządź marynatę z oleju, miodu, octu, papryki i majeranku.

  2. Natrzyj kaczkę marynatą od wewnątrz i zewnątrz, a w środku umieść jabłka, posypane majerankiem.

  3. Kaczkę, spiętą wykałaczkami, piecz w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Przez pierwszą godzinę kaczka powinna być przykryta, po czym naczynie można odkryć, żeby mięso  się zarumieniło. W trakcie pieczenia, kaczkę najlepiej odwrócić co jakiś czas  na drugą stronę.

Bosch do kuchni