Kaczka pieczona z jabłkami

6 porcji
45 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Kaczka pieczona z jabłkami
Kaczka pieczona z jabłkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jabłka pokrój w ćwiartki. Sporządź marynatę z oleju, miodu, octu, papryki i majeranku.
Natrzyj kaczkę marynatą od wewnątrz i zewnątrz, a w środku umieść jabłka, posypane majerankiem.
Porada
Dosprawdzenia czy mięso jest już upieczone, wystarczy zwykły nóż – tłuszcz, który wypłynie z upieczonej kaczki, powinien być bezbarwny.

Kaczkę, spiętą wykałaczkami, piecz w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Przez pierwszą godzinę kaczka powinna być przykryta, po czym naczynie można odkryć, żeby mięso się zarumieniło. W trakcie pieczenia, kaczkę najlepiej odwrócić co jakiś czas na drugą stronę.
Komentarze