Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kaczka pieczona, kojarzona jest zwykle z wykwintnymi przyjęciami na specjalne okazje. Jednak tak naprawdę jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu i świetnie pasuje jako clou niedzielnego obiadu. Może być pieczona z jabłkami albo pomarańczami, a także przyrządzona po chińsku czy też duszona z kapustą.

Składniki

2 kg kaczki
2 jabłka
4 łyżki oleju
1 łyżka miodu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki
Pieprz i sól

Opis wykonania

Jabłka pokrój w ćwiartki. Sporządź marynatę z oleju, miodu, octu, papryki i majeranku.

Natrzyj kaczkę marynatą od wewnątrz i zewnątrz, a w środku umieść jabłka, posypane majerankiem.

Porada

Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę!

Bosh Logo
Bosh

Kaczkę, spiętą wykałaczkami, piecz w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Przez pierwszą godzinę kaczka powinna być przykryta, po czym naczynie można odkryć, żeby mięso  się zarumieniło. W trakcie pieczenia, kaczkę najlepiej odwrócić co jakiś czas  na drugą stronę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Mięciutka kaczuszka, podałam z ziemniakami 🙂

Powiązane przepisy