Puszysty omlet

1 porcja
20 min
Łatwe
3.5 (Liczba ocen: 4)
Składniki
Puszysty omlet
Puszysty omlet
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Z białek i szczypty soli ubijamy na sztywno pianę. Dodajemy najpierw jedną łyżkę piany do masy mącznej, mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy resztę piany i mieszamy. Wlewamy mleko, jeśli masa jest za gęsta dodajemy go więcej. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy szynkę i wylewamy masę jajeczną. Układamy pokrojony w plasterki pomidor. Smażymy omlet na małym ogniu pod przykryciem aż góra omletu się zetnie. Posypujemy posiekaną bazylią tuż przed podaniem.
Komentarze