Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.5 (Ilość ocen: 4)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Biszkoptowy omlet można przyrządzać na wytrawnie i na słodko. Gwarantuje świetny początek dnia. Dlatego właśnie zawsze warto mie w lodówce jajka, które gwarantują udane i sycące śniadanie.

Składniki

2 szt. jajka
4 szt. plasterki szynki wędzonej
1 szt. pomidor
2 łyżka mąka pszenna
6 łyżka mleko
sól i pieprz
2 łyżka oliwa

Opis wykonania

Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Z białek i szczypty soli ubijamy na sztywno pianę. Dodajemy najpierw jedną łyżkę piany do masy mącznej, mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy resztę piany i mieszamy. Wlewamy mleko, jeśli masa jest za gęsta dodajemy go więcej. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy szynkę i wylewamy masę jajeczną. Układamy pokrojony w plasterki pomidor. Smażymy omlet na małym ogniu pod przykryciem aż góra omletu się zetnie. Posypujemy posiekaną bazylią tuż przed podaniem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
Wspaniały smak dzieciństwa- u mnie w domu omlet oznaczał ZAWSZE omlet biszkoptowy i zawsze na słodko. Zwykle robię bez mleka, ale ta wersja też jest ok.
zielone_obloczki
Uwielbiam omlety. Polecam przepis.