Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pyszne i szybkie menu na sylwestrowy stół

Opis wykonania

Nie masz pomysłu na przekąski sylwestrowe, a domówka tuż tuż? Oto pomysł na szybie imprezowe menu - trzy przekąski, które robią wrażenie, a w dodatku są przepyszne!

Pyszne i szybkie menu na sylwestrowy stół - krok 1

Do pojemnika blendera dodaj szpinak, orzechy, czosnek, oliwę i sok z cytryny.  Dopraw solą i pieprzem, a następnie zmiksuj całość do postaci gęstego zielonego sosu.

Pomidory pokrój w kostkę, dodaj bazylię, kapary, oliwę z oliwek, i dopraw solą i pieprzem. W ten sposób powstanie baza do bruschetty.

Pyszne i szybkie menu na sylwestrowy stół - krok 2

Teraz ciasto na corn dogi. Wymieszaj mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier, jajko i mleko. Dopraw solą i miksuj z pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiej masy.

A kiedy już prawie czas na serwowanie, zacznij od nastawienia oleju do smażenia corn dogów – rozgrzej go na płycie grzewczej do temperatury 185 stopni.

 

Pyszne i szybkie menu na sylwestrowy stół - krok 3

Tortillę posmaruj serkiem śmietankowym, na środku ułóż plastry łososia i solidną porcję szpinakowego pesto. 

Zawiń dokładnie, pokroić na kawałki o grubości ok. 2–3 cm i ułóż na talerzu gotowe roladki.

Pyszne i szybkie menu na sylwestrowy stół - krok 4

Ciabatkę pokrój na niezbyt grube kromki, posmaruj je oliwą i wstaw na kilka minut do piekarnika – muszą się pięknie zrumienić.

W międzyczasie parówki nabij na patyczki i zanurzaj w cieście tak, by dokładnie pokryło każdą parówkę. 

Pyszne i szybkie menu na sylwestrowy stół - krok 5

Smaż corn-dogi po 2–3 minuty w oleju rozgrzanym do czasu, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. 

Na grzankach ułóż pomidory i wszystkie trzy smakołyki zaserwuj jako jedną z głównych atrakcji wieczoru.

Bosch do kuchni