Pyszne i szybkie menu na sylwestrowy stół
8 porcje
30 min
Średnie
Składniki
Pyszne i szybkie menu na sylwestrowy stół
Pyszne i szybkie menu na sylwestrowy stół
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do pojemnika blendera dodaj szpinak, orzechy, czosnek, oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zmiksuj całość do postaci gęstego zielonego sosu.
Pomidory pokrój w kostkę, dodaj bazylię, kapary, oliwę z oliwek, i dopraw solą i pieprzem. W ten sposób powstanie baza do bruschetty.
Teraz ciasto na corn dogi. Wymieszaj mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier, jajko i mleko. Dopraw solą i miksuj z pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiej masy.
A kiedy już prawie czas na serwowanie, zacznij od nastawienia oleju do smażenia corn dogów – rozgrzej go na płycie grzewczej do temperatury 185 stopni.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Tortillę posmaruj serkiem śmietankowym, na środku ułóż plastry łososia i solidną porcję szpinakowego pesto.
Zawiń dokładnie, pokroić na kawałki o grubości ok. 2–3 cm i ułóż na talerzu gotowe roladki.
Ciabatkę pokrój na niezbyt grube kromki, posmaruj je oliwą i wstaw na kilka minut do piekarnika – muszą się pięknie zrumienić.
W międzyczasie parówki nabij na patyczki i zanurzaj w cieście tak, by dokładnie pokryło każdą parówkę.
Smaż corn-dogi po 2–3 minuty w oleju rozgrzanym do czasu, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
Na grzankach ułóż pomidory i wszystkie trzy smakołyki zaserwuj jako jedną z głównych atrakcji wieczoru.
Komentarze