Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pyszne i szybkie menu na sylwestrowy stół

Pyszne i szybkie menu na sylwestrowy stół
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Nie masz pomysłu na przekąski sylwestrowe, a domówka tuż tuż? Oto pomysł na szybie imprezowe menu - trzy przekąski, które robią wrażenie, a w dodatku są przepyszne!

Składniki

Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem:
2 tortille pszenne
200 g wędzonego łososia
serek kanapkowy
paczka świeżego szpinaku
orzechy nerkowca
1 ząbek czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku

Bruschetta z pomidorami:
2 bagietki lub ciabatty
200 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek extra vergine
1 ząbek czosnku
świeża bazylia
kapary
Sól i pieprz

Corn dog:
10 parówek
2,5 l oleju do smażenia
200g mąki pszennej
150 g mąki kukurydzianej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 jajko
200 ml mleka
Sól

Opis wykonania

1

Do pojemnika blendera dodaj szpinak, orzechy, czosnek, oliwę i sok z cytryny.  Dopraw solą i pieprzem, a następnie zmiksuj całość do postaci gęstego zielonego sosu.

Pomidory pokrój w kostkę, dodaj bazylię, kapary, oliwę z oliwek, i dopraw solą i pieprzem. W ten sposób powstanie baza do bruschetty.

2

Teraz ciasto na corn dogi. Wymieszaj mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier, jajko i mleko. Dopraw solą i miksuj z pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiej masy.

A kiedy już prawie czas na serwowanie, zacznij od nastawienia oleju do smażenia corn dogów – rozgrzej go na płycie grzewczej do temperatury 185 stopni.

 

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Tortillę posmaruj serkiem śmietankowym, na środku ułóż plastry łososia i solidną porcję szpinakowego pesto. 

Zawiń dokładnie, pokroić na kawałki o grubości ok. 2–3 cm i ułóż na talerzu gotowe roladki.

4

Ciabatkę pokrój na niezbyt grube kromki, posmaruj je oliwą i wstaw na kilka minut do piekarnika – muszą się pięknie zrumienić.

W międzyczasie parówki nabij na patyczki i zanurzaj w cieście tak, by dokładnie pokryło każdą parówkę. 

5

Smaż corn-dogi po 2–3 minuty w oleju rozgrzanym do czasu, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. 

Na grzankach ułóż pomidory i wszystkie trzy smakołyki zaserwuj jako jedną z głównych atrakcji wieczoru.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych