Pyszne i szybkie menu na sylwestrowy stół
![Pyszne i szybkie menu na sylwestrowy stół](https://akademiasmaku.pl/storage/7745/conversions/pyszne-i-szybkie-menu-na-sylwestrowy-stol-4920-single.webp)
8 porcje
30 min
Średnie
Składniki
Pyszne i szybkie menu na sylwestrowy stół
Pyszne i szybkie menu na sylwestrowy stół
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9656/conversions/PZTPaoaKO0Mgmb-thumb.webp)
Do pojemnika blendera dodaj szpinak, orzechy, czosnek, oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zmiksuj całość do postaci gęstego zielonego sosu.
Pomidory pokrój w kostkę, dodaj bazylię, kapary, oliwę z oliwek, i dopraw solą i pieprzem. W ten sposób powstanie baza do bruschetty.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9657/conversions/O3xATNc8F2d1mj-thumb.webp)
Teraz ciasto na corn dogi. Wymieszaj mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier, jajko i mleko. Dopraw solą i miksuj z pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiej masy.
A kiedy już prawie czas na serwowanie, zacznij od nastawienia oleju do smażenia corn dogów – rozgrzej go na płycie grzewczej do temperatury 185 stopni.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9658/conversions/OcHLcsCxi394rA-thumb.webp)
Tortillę posmaruj serkiem śmietankowym, na środku ułóż plastry łososia i solidną porcję szpinakowego pesto.
Zawiń dokładnie, pokroić na kawałki o grubości ok. 2–3 cm i ułóż na talerzu gotowe roladki.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9659/conversions/Ge8fZ1i3DtHqAM-thumb.webp)
Ciabatkę pokrój na niezbyt grube kromki, posmaruj je oliwą i wstaw na kilka minut do piekarnika – muszą się pięknie zrumienić.
W międzyczasie parówki nabij na patyczki i zanurzaj w cieście tak, by dokładnie pokryło każdą parówkę.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/9660/conversions/WXZPRoaUMjQ4yi-thumb.webp)
Smaż corn-dogi po 2–3 minuty w oleju rozgrzanym do czasu, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
Na grzankach ułóż pomidory i wszystkie trzy smakołyki zaserwuj jako jedną z głównych atrakcji wieczoru.
Komentarze