


Nie masz pomysłu na przekąski sylwestrowe, a domówka tuż tuż? Oto pomysł na szybie imprezowe menu - trzy przekąski, które robią wrażenie, a w dodatku są przepyszne!
Do pojemnika blendera dodaj szpinak, orzechy, czosnek, oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem, a następnie zmiksuj całość do postaci gęstego zielonego sosu.
Pomidory pokrój w kostkę, dodaj bazylię, kapary, oliwę z oliwek, i dopraw solą i pieprzem. W ten sposób powstanie baza do bruschetty.
Teraz ciasto na corn dogi. Wymieszaj mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier, jajko i mleko. Dopraw solą i miksuj z pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiej masy.
A kiedy już prawie czas na serwowanie, zacznij od nastawienia oleju do smażenia corn dogów - trzeba go rozgrzać do temperatury 185 st C.
Tortillę posmaruj serkiem śmietankowym, na środku ułóż plastry łososia i solidną porcję szpinakowego pesto.
Zawiń dokładnie, pokroić na kawałki o grubości ok 2-3 cm i ułóż na talerzu gotowe roladki.
Ciabatkę pokrój na niezbyt grube kromki, posmaruj je oliwą i wstaw na kilka minut do piekarnika - muszą się pięknie zrumienić.
W międzyczasie parówki nabij na patyczki i zanurzaj w cieście tak by dokładnie pokryło każdą parówkę.
Smaż corn-dogi po 2-3 minuty w oleju rozgrzanym do czasu, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
Na grzankach ułóż pomidory i wszystkie trzy smakołyki zaserwuj jako jedną z głównych atrakcji wieczoru.