Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Ratatouille to bardzo kolorowe danie warzywne wywodzące się z kuchni francuskiej.

Składniki

800 g - pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórki
3 szt. - cukinii
1 szt. - papryki (mix kolorów)
1 szt. - cebuli
1 ząbki - czosnku
- oliwa z oliwek
0,5 łyżeczki - chilli (płatki)
- tymianek
- zioła prowanasalskie
- sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

W tej klasycznej prowansalskiej potrawie ważne jest, żeby każde warzywo zachowało swój smak i strukturę, dlatego proponuję przygotować ją nieco inaczej niż popularne w naszej kuchni, i całkiem podobne, leczo.

Ratatouille serwuję w formie zakręconej zapiekanki, która pięknie prezentuje się na każdym stole. Zamiast gotowania w garnku, w tej wersji ratatouille warzywa, pokrojone w równe plasterki, lądują w piekarniku, dzięki czemu zachowują kształt, smak i kolory.

Ratatouille - zdjęcie 1
 

Opis przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa – cukinie, bakłażan, paprykę pokrój na plasterki o jednakowej grubości. Dzięki temu warzywa będą gotować się równomiernie.

  2. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażaj na płycie grzewczej przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli, dodaj do rondla pomidory z puszki. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, chili, solą oraz pieprzem.

  3. Powstały sos pomidorowy wlej do żaroodpornego naczynia. Na warstwie sosu układaj naprzemiennie warzywa w formie spirali.

  4. Warzywa skrop obficie oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem i ziołami do smaku.

  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i przykryj folią aluminiową, aby warzywa się nie przypaliły.

  6. Piecz przez ok. 50 minut lub do czasu, aż warzywa będą miękkie.
     

Ratatouille - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
W sezonie letnim jest to najczęstszy dodatek do grilla u mnie zamiast pomidorów z puszki używam świeżych następnie blenduje aby powstał sos
Ewusia1222
Ja podaję z ryżem :) pycha