Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ratatouille

Opis wykonania

Ratatouille to bardzo kolorowe danie warzywne wywodzące się z kuchni francuskiej.

W tej klasycznej  prowansalskiej potrawie ważne jest, żeby każde warzywo zachowało swój smak i strukturę, dlatego proponuję przygotować ją nieco inaczej niż popularne w naszej kuchni, i całkiem podobne, leczo.

Ratatouille serwuję w formie zakręconej zapiekanki, która pięknie prezentuje się na każdym stole. Zamiast gotowania w garnku, w tej wersji ratatouille warzywa, pokrojone w równe plasterki, lądują w piekarniku, dzięki czemu zachowują kształt, smak i kolory.

Ratatouille - zdjęcie 1
 

Opis przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa – cukinie, bakłażan, paprykę pokrój na plasterki o jednakowej grubości. Dzięki temu warzywa będą gotować się równomiernie.

  2. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażaj na płycie grzewczej przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli, dodaj do rondla pomidory z puszki. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, chili, solą oraz pieprzem.

  3. Powstały sos pomidorowy wlej do żaroodpornego naczynia. Na warstwie sosu układaj naprzemiennie warzywa w formie spirali.

  4. Warzywa skrop obficie oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem i ziołami do smaku.

  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i przykryj folią aluminiową, aby warzywa się nie przypaliły.

  6. Piecz przez ok. 50 minut lub do czasu, aż warzywa będą miękkie.
     

Ratatouille - zdjęcie 2

Bosch do kuchni