


Ratatouille to bardzo kolorowe danie warzywne wywodzące się z kuchni francuskiej.
W tej klasycznej prowansalskiej potrawie ważne jest, żeby każde warzywo zachowało swój smak i strukturę, dlatego proponuję przygotować ją nieco inaczej niż popularne w naszej kuchni, i całkiem podobne, leczo.
Ratatouille serwuję w formie zakręconej zapiekanki, która pięknie prezentuje się na każdym stole. Zamiast gotowania w garnku, w tej wersji ratatouille warzywa, pokrojone w równe plasterki, lądują w piekarniku, dzięki czemu zachowują kształt, smak i kolory.
Wszystkie warzywa – cukinie, bakłażan, paprykę pokrój na plasterki o jednakowej grubości. Dzięki temu warzywa będą gotować się równomiernie.
W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażaj na płycie grzewczej przez około 1 minutę. Kiedy tylko czosnek się zeszkli, dodaj do rondla pomidory z puszki. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, chili, solą oraz pieprzem.
Powstały sos pomidorowy wlej do żaroodpornego naczynia. Na warstwie sosu układaj naprzemiennie warzywa w formie spirali.
Warzywa skrop obficie oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem i ziołami do smaku.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i przykryj folią aluminiową, aby warzywa się nie przypaliły.
Piecz przez ok. 50 minut lub do czasu, aż warzywa będą miękkie.