Ravioli z soku jabłkowego
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Ravioli z soku jabłkowego z nadzieniem z serka mascarpone z sosem borówkowym.
Składniki
350 ml sok jabłkowy
2 łyżeczka agar agar
2 łyżeczka sok z cytryny
1 szt. gałązka mięty
140 g serek mascarpone
1,5 łyżeczka miód
1/2 szt. skórka z cytryny
10 szt. listki świeżej mięty
1/2 szklanka borówki
1/2 szt. kwaśne jabłko
Ravioli z soku jabłkowego
Ravioli z soku jabłkowego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
250 ml soku jabłkowego, gałązkę mięty, agar i jedną łyżeczkę soku z cytryny mieszamy dokładnie razem ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu płynu usuwamy miętę a całość przecedzamy przez bardzo drobne sitko, wylewamy na blachę w taki sposób aby płyn rozlał się i utworzył cienką taflę na dnie blachy. Blachę z płynem wkładamy do lodówki i pozostawiamy tak długo aż całość się zetnie na żel.
Mascarpone, miód, startą skórkę z cytryny, posiekane liście mięty i 30 ml soku jabłkowego mieszamy razem ze sobą, przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki.
Pozostały sok wlewamy do rondelka, dodajemy borówki, pokrojone w kostkę jabłko i całość gotujemy tak długo aż borówki i jabłko się rozpadną. Całość miksujemy blenderem i odparowujemy do momentu aż uzyskamy mus.
Żel wyciągamy z lodówki i kroimy na jednakowej wielkości kwadraty, a następnie na połowę z nich nakładamy po łyżeczce kremu i przykrywamy drugą galaretką. Tak przygotowane ravioli serwujemy na musie z borówek i jabłka z dodatkiem liści świeżej mięty i świeżymi borówkami
Komentarze