Ravioli z soku jabłkowego
 
                                            4 porcje
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
                    Ravioli z soku jabłkowego z nadzieniem z serka mascarpone z sosem borówkowym.
                
                Składniki
350 ml sok jabłkowy
                                                            2 łyżeczka agar agar
                                                            2 łyżeczka sok z cytryny
                                                            1 szt. gałązka mięty
                                                            140 g serek mascarpone
                                                            1,5 łyżeczka miód
                                                            1/2 szt. skórka z cytryny
                                                            10 szt. listki świeżej mięty
                                                            1/2 szklanka borówki
                                                            1/2 szt. kwaśne jabłko
                                                    Ravioli z soku jabłkowego
Ravioli z soku jabłkowego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            250 ml soku jabłkowego, gałązkę mięty, agar i jedną łyżeczkę soku z cytryny mieszamy dokładnie razem ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu płynu usuwamy miętę a całość przecedzamy przez bardzo drobne sitko, wylewamy na blachę w taki sposób aby płyn rozlał się i utworzył cienką taflę na dnie blachy. Blachę z płynem wkładamy do lodówki i pozostawiamy tak długo aż całość się zetnie na żel.
Mascarpone, miód, startą skórkę z cytryny, posiekane liście mięty i 30 ml soku jabłkowego mieszamy razem ze sobą, przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki.
Pozostały sok wlewamy do rondelka, dodajemy borówki, pokrojone w kostkę jabłko i całość gotujemy tak długo aż borówki i jabłko się rozpadną. Całość miksujemy blenderem i odparowujemy do momentu aż uzyskamy mus.
Żel wyciągamy z lodówki i kroimy na jednakowej wielkości kwadraty, a następnie na połowę z nich nakładamy po łyżeczce kremu i przykrywamy drugą galaretką. Tak przygotowane ravioli serwujemy na musie z borówek i jabłka z dodatkiem liści świeżej mięty i świeżymi borówkami
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
     
                     
     
                     
        -thumb.webp) 
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze