


Pyszny ręcznie robiony makaron linguine z boczkiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Przygotowanie makaronu: Mąkę przesiać, zrobić dziurkę w środku i dodać jajka, ciepłą wodę oraz szczyptę soli. Zagnieść i zostawić by ciasto odpoczęło. Jeśli masz robot kuchenny to wszystko wrzucić do robota i czekać aż wykona swoją pracę :) Następnie makron rozwałkować i pociąć w paski. Partiami wrzucać do wrzątku, pamiętaj że świeży makaron należy gotować ok 2-3 minuty by potem w sosie się nie rozgotował. Makaron odcedzić. Żeby uzyskać linguine, należy rozwałkować ciasto, wyciąć prostokąt i złożyć na 3, by powstały długie cienkie paski. Przygotowanie sosu: Posiekać czosnek i cebulę w kostkę. Boczek i pomidory suszone pokroić w paski. Umyć świeży szpinak. Na patelnie wlać olej z suszonych pomidorów, następnie pokrojony boczek. Wysmażyć tłuszcz z boczku. Następnie dorzuć cebulę i czosnek, uważać żeby nie przypalić czosnku, gdyż zrobi się gorzki. Gdy wszystkie składniki będą usmażone, dodać szpinak, poczekaj aż zmniejszy swoją objętość. Potem dorzuć suszone pomidory. Dalej dodać wcześniej ugotowany makaron. Dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i gotowe :) SMACZNEGO !!!!