Rogale Marcińskie

6 porcje
300 min
Trudne
5 (Liczba ocen: 3)
Składniki
Rogale Marcińskie
Rogale Marcińskie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj mleko, cukier, sól, jajko i ekstrakt z wanilii. Rozcieraj palcami. Na koniec dodaj 30 g roztopionego masła. Wyrób ciasto, tylko do połączenia. Uformuj z niego prostokąt i owiń folią spożywczą, następnie umieść w lodówce na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj w prostokąt. Masło (200 g) rozsmaruj równomiernie na cieście (zostaw 0,5 cm wolnych brzegów).
Złóż 1/3 ciasta od góry. Następnie złóż dolną część. Dobrze sklej brzegi i delikatnie rozwałkuj na wymiar 25 x 17 cm (używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania). Złóż jak poprzednio, owiń folią spożywczą i umieść na około 45 minut w lodówce. Powtórz proces 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim złożeniu, ciasto owiń w folię i umieść w lodówce na co najmniej 5 godzin, a najlepiej całą noc.
Ciasto wyjmij z lodówki 20 minut przed dalszym przygotowaniem rogali.

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Mak opłucz, umieść w garnku i zalej wrzącą wodą. Gotuj na małej mocy płyty grzewczej przez ok. 30 minut. Odsącz i zmiel trzykrotnie przy pomocy maszynki do mięsa.
Migdały sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Rodzynki posiekaj.
W garnku rozpuść masło, dodaj migdały, rodzynki, cukier. Dodaj mak i smaż całość przez 5–10 minut, cały czas mieszając. Odstaw do przestudzenia.
Dodaj okruchy biszkoptowe i stopniowo dodawaj po jednym jajku, mieszając.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.


Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm. Wytnij trójkąty. Na każdym trójkącie rozsmaruj nadzienie, zostawiając mały margines na wszystkich bokach – zwijaj rogaliki, zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka.
Ułóż na blaszce, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut lub do podwojenia objętości.
Rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Przygotuj lukier – cukier puder połącz z wodą (wodę dodawaj stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru).
Upieczone rogale posmaruj lukrem i posyp migdałami.
Komentarze