Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Rogale Marcińskie

Opis wykonania

Rogale Marcińskie to wypiek z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku. Tradycyjnie przygotowuje się je w Poznaniu i okolicach na 11 listopada z okazji Dnia Świętego Marcina. W Akademii Smaku pokażę jak samodzielnie przygotować pyszne rogaliki.

Rogale Marcińskie - krok 1

Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj mleko, cukier, sól, jajko i ekstrakt z wanilii. Rozcieraj palcami. Na koniec dodaj 30 g roztopionego masła. Wyrób ciasto, tylko do połączenia. Uformuj z niego prostokąt i owiń folią spożywczą, następnie umieść w lodówce na około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj w prostokąt. Masło (200 g) rozsmaruj równomiernie na cieście (zostaw 0,5 cm wolnych brzegów). 

Złóż 1/3 ciasta od góry. Następnie złóż dolną część. Dobrze sklej brzegi i delikatnie rozwałkuj na wymiar 25 x 17 cm (używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania). Złóż jak poprzednio, owiń folią spożywczą i umieść na około 45 minut w lodówce. Powtórz  proces 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim złożeniu, ciasto owiń w folię i umieść w lodówce na co najmniej 5 godzin, a najlepiej całą noc.

Ciasto wyjmij z lodówki 20 minut przed dalszym przygotowaniem rogali.

Rogale Marcińskie - krok 2

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Mak opłucz, umieść w garnku i zalej wrzącą wodą. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut. Odsącz i zmiel trzykrotnie przy pomocy maszynki do mięsa.

Migdały sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Rodzynki posiekaj.

W garnku rozpuść masło, dodaj migdały, rodzynki, cukier. Dodaj mak i smaż całość przez 5-10 minut, cały czas mieszając. Odstaw do przestudzenia.

Dodaj okruchy biszkoptowe i stopniowo dodawaj po jednym jajku, mieszając.

Rogale Marcińskie - krok 3

Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm. Wytnij trójkąty. Na każdym trójkącie rozsmaruj nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach - zwijaj rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. 

Ułóż na blaszce, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut lub do podwojenia objętości.

Rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.

Rogale Marcińskie - krok 4

Przygotuj lukier - cukier puder połącz z wodą (wodę dodawaj stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru).

Upieczone rogale posmaruj lukrem i posyp migdałami.