Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Rolada z kurczaka ostro-serowa z miodowo-fasolową kaszą jaglaną

Rolada z kurczaka ostro-serowa z miodowo-fasolową kaszą jaglaną
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kasza jaglana po połączeniu z miodem, fasolą uzyskała lekki słodkawy smak i jest kontrastem do wyrazistej, ostrej rolady z kurczaka.

Składniki

100 g ser smażony z kminkiem
100 g kasza jaglana
2 szt. filet z kurczaka
1 łyżka miód spadziowy
50 g fasola biała
6 szt. pomidory suszone
4 szt. ogórki konserwowe smakowe chili
świeża papryczka chili do smaku
sól himalajska świeżo zmielona do smaku
pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku
świeża zielona pietruszka
1 łyżeczka kminek cały
2 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
olej rzepakowy do smażenia

Opis wykonania

Fasolę zalej ciepłą wodą, wieczorem poprzedniego dnia. Zmień wodę na świeża, tuż przed gotowaniem fasoli. Gotuj do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut) z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kminku. Odcedź, przelej zimną przegotowana wodą i obierz ze skórki. Zgnieć widelcem fasolę, pozostawiając kilka w całości. Kaszę jaglaną wsyp na sitko i opłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem, co umożliwi usunięcie lekkiej goryczki. Opłukaną kaszę wrzuć do 500 ml wrzącej wody z szczyptą soli i gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Odcedź z nadmiaru wody. Miód spadziowy rozgrzej na patelni, dodaj kaszę i rozdrobnioną fasolę. Całość wymieszaj, aby składniki się połączyły. Filet z kurczaka opłucz, rozbij tłuczkiem jak najcieniej. Posmaruj go z jednej str. serem smażonym z kminkiem, dodaj drobno pokrojone w kostkę pomidory i ogórki (w jednej linii na szerokości), zieloną pietruszkę i papryki chili. Dopraw solą, pieprzem, następnie zwiń jak roladę, zepnij małymi wykałaczkami i smaż na rozgrzanym oleju, często obracając do uzyskania złotawego koloru. Roladę podaj z kaszą jaglaną, fasolą i zieloną pietruszką. Smacznego.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych