Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Rolada z kurczaka ostro-serowa z miodowo-fasolową kaszą jaglaną

Rolada z kurczaka ostro-serowa z miodowo-fasolową kaszą jaglaną

Opis wykonania

Średnie
dla 4 osób

Kasza jaglana po połączeniu z miodem, fasolą uzyskała lekki słodkawy smak i jest kontrastem do wyrazistej, ostrej rolady z kurczaka.

Fasolę zalej ciepłą wodą, wieczorem poprzedniego dnia.
Zmień wodę na świeża, tuż przed gotowaniem fasoli. Gotuj do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut) z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kminku. Odcedź, przelej zimną przegotowana wodą i obierz ze skórki. Zgnieć widelcem fasolę, pozostawiając kilka w całości.

Kaszę jaglaną wsyp na sitko i opłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem, co umożliwi usunięcie lekkiej goryczki. Opłukaną kaszę wrzuć do 500 ml wrzącej wody z szczyptą soli i gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Odcedź z nadmiaru wody.
Miód spadziowy rozgrzej na patelni, dodaj kaszę i rozdrobnioną fasolę. Całość wymieszaj, aby składniki się połączyły.


Filet z kurczaka opłucz, rozbij tłuczkiem jak najcieniej. Posmaruj go z jednej str. serem smażonym z kminkiem, dodaj drobno pokrojone w kostkę pomidory i ogórki (w jednej linii na szerokości), zieloną pietruszkę i papryki chili. Dopraw solą, pieprzem, następnie zwiń jak roladę, zepnij małymi wykałaczkami i smaż na rozgrzanym oleju, często obracając do uzyskania złotawego koloru.

Roladę podaj z kaszą jaglaną, fasolą i zieloną pietruszką. Smacznego.
Wasza ocena

Co wiesz o savoir-vivre?

1. Jak elegancko jeść pieczywo?

 1. Jak elegancko jeść pieczywo?