


Rozsolnik to pyszna zupa, która pochodzi z Rosji. Bazuje na wywarze mięsnym, kaszy jęczmiennej i kiszonych ogórkach. Rozsolnik jest treściwą zupą, dlatego spokojnie może zastąpić dwudaniowy obiad.
Pietruszkę, seler, marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Warzywa podsmaż na maśle. Odstaw.
Wywar mięsny doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc płyty grzewczej i wrzuć kaszę. Dodaj liście laurowe i gotuj 10 minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do zupy. Dodaj podsmażone warzywa.
Zupę gotuj do miękkości warzyw.
Kiedy warzywa będą miękkie, wsyp drobno pokrojone ogórki, wlej wodę z ogórków, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze 5 minut.
Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.