Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

102 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Rozsolnik to pyszna zupa, która pochodzi z Rosji. Bazuje na wywarze mięsnym, kaszy jęczmiennej i kiszonych ogórkach. Rozsolnik jest treściwą zupą, dlatego spokojnie może zastąpić dwudaniowy obiad.

Składniki

2 l - wywaru z wołowiny lub cielęciny
50 g - kaszy jęczmiennej perłowej
1 korzeń - pietruszki
1 szt. - marchewki
1 kawałek - selera
1 szt. - cebuli
4 szt. - ziemniaków
6 szt. - ogórków kiszonych (+ woda po ogórkach)
2 szt. - liści laurowych
1 łyżka - masła klarowanego
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki

Opis wykonania

Pietruszkę, seler, marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Warzywa podsmaż na maśle. Odstaw.

Wywar mięsny doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc płyty grzewczej i wrzuć kaszę. Dodaj liście laurowe i gotuj 10 minut.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.

Bosh Logo
Bosh

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do zupy. Dodaj podsmażone warzywa.

Zupę gotuj do miękkości warzyw.

Kiedy warzywa będą miękkie, wsyp drobno pokrojone ogórki, wlej wodę z ogórków, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze 5 minut.

Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Nowa odsłona znanej nam zupy ogórkowej Ta woda z ogórków i podsmażanie na maśle daje fantastyczny smak