Rustykalne bagietki pszenno-żytnie
4 porcje
116 min
Średnie
Składniki
Rustykalne bagietki pszenno-żytnie
Rustykalne bagietki pszenno-żytnie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Podgrzać w rondelku mleko (ale nie ma być gorące, aby nie zabić drożdży) dodać pokruszone drożdże, masło, wsypać cukier, sól i utrzeć do rozpuszczenia, dodać wodę i wymieszać. Zaczyn wlać do misy robota. Połączyć oba rodzaje mąki i stopniowo dosypać do misy z zaczynem, wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
Miskę natłuścić olejem i przełożyć do niej ciasto, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić aż ciasto podwoi swoją objętość. Blat obsypać mąką pszenną, wyłożyć ciasto, lekko spłaszczyć i podsypując mąką złożyć w tzw. kopertę, powtarzać tę czynność kilkakrotnie. Uformować spory wałek i podzielić ciasto na 4 części. Z podanych składników uformować bagietki o długości blaszki i szerokości około 5 cm. Z każdej części ciasta uformować wałek, zwinąć go spiralnie, można je również ponacinać w kilku miejscach.
Bagietki ułożyć na papierze do pieczenia obsypanym mąką, lekko obsypać mąką również bagietki i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 15 minut, w tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Aby bagietki były chrupiące, na dno piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z 250 ml wody albo spryskać wodą powierzchnię bagietek. Wstawić blachę z wyrośniętymi bagietkami i piec około 20-25 minut. Studzić na kratce.
Komentarze