Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

116 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chleb pszenno-żytni ma wiele zalet i właściwości odżywczych. Można upiec go również w formie... bagietek! Bagietki mają być rustykalne, mają wyglądać jakbyśmy je zrobili od niechcenia, są idealne na śniadanie.

Składniki

250 g mąka pszenna typ 650 + ok 100 g do podsypywania ciasta
250 g mąka żytnieachlebowa
50 g świeże drożdże lub 1 op. suszonych drożdży
250 ml ciepłe mleko
100 ml woda
2 łyżka masło
2 łyżeczka sól
2 łyżeczka cukier
1 łyżeczka olej do posmarowania miski

Opis wykonania

Podgrzać w rondelku mleko (ale nie ma być gorące, aby nie zabić drożdży) dodać pokruszone drożdże, masło, wsypać cukier, sól i utrzeć do rozpuszczenia, dodać wodę i wymieszać. Zaczyn wlać do misy robota. Połączyć oba rodzaje mąki i stopniowo dosypać do misy z zaczynem, wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.

Miskę natłuścić olejem i przełożyć do niej ciasto, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić aż ciasto podwoi swoją objętość. Blat obsypać mąką pszenną, wyłożyć ciasto, lekko spłaszczyć i podsypując mąką złożyć w tzw. kopertę, powtarzać tę czynność kilkakrotnie. Uformować spory wałek i podzielić ciasto na 4 części. Z podanych składników uformować bagietki o długości blaszki i szerokości około 5 cm. Z każdej części ciasta uformować wałek, zwinąć go spiralnie, można je również ponacinać w kilku miejscach.

Bagietki ułożyć na papierze do pieczenia obsypanym mąką, lekko obsypać mąką również bagietki i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 15 minut, w tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Aby bagietki były chrupiące, na dno piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z 250 ml wody albo spryskać wodą powierzchnię bagietek. Wstawić blachę z wyrośniętymi bagietkami i piec około 20-25 minut. Studzić na kratce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
jako podstawa imprezowych kanapeczek jest to coś wspaniałego