Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Rustykalne pizze z tuńczykiem i pieczarkami

Rustykalne pizze z tuńczykiem i pieczarkami

Opis wykonania

60 min
Łatwe
dla 6 osób

Rustykalne pizze oryginalnie wyglądają i ciekawe nadzienie w sobie mają. Pieczarki podsmażone, z tuńczykiem, serem i kaparami połączone.

Farsz:
Pieczarki kroimy na średniej wielkości kawałki i podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem szczypty soli, odstawiamy do przestygnięcia.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, przekładamy do miseczki, dodajemy pieczarki, ser, kapary, czosnek, pieprz i całość mieszamy.
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól, szczypiorek, olej i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Formułujemy wałek i dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na okrąg o średnicy ok. 15 cm i układamy na blasze podsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek nakładamy przygotowany farsz zostawiając wolne brzegi ciasta, które zaginamy do wewnątrz.
Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 25 min, w 180°C.
Smacznego
Wasza ocena

Kulinarne triki – co o nich wiesz?

Co zrobić, żeby deska do krojenia była stabilna?