Rustykalne pizze z tuńczykiem i pieczarkami
6 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Rustykalne pizze oryginalnie wyglądają i ciekawe nadzienie w sobie mają. Pieczarki podsmażone, z tuńczykiem, serem i kaparami połączone.
Składniki
185 g 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka kapary
100 g pieczarek
1 szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
40 g startego sera żółtego
15 g świeżych drożdży
200 g mąki z pełnego przemiału
1/4 łyżeczka cukru
100 ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżka suszonego szczypiorku
2 łyżka oleju rzepakowego
mąka do podsypania
Rustykalne pizze z tuńczykiem i pieczarkami
Rustykalne pizze z tuńczykiem i pieczarkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Farsz:
Pieczarki kroimy na średniej wielkości kawałki i podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem szczypty soli, odstawiamy do przestygnięcia.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, przekładamy do miseczki, dodajemy pieczarki, ser, kapary, czosnek, pieprz i całość mieszamy.
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól, szczypiorek, olej i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Formułujemy wałek i dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na okrąg o średnicy ok. 15 cm i układamy na blasze podsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek nakładamy przygotowany farsz zostawiając wolne brzegi ciasta, które zaginamy do wewnątrz.
Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 25 min, w 180°C.
Smacznego
Komentarze