Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Smażony ryż z warzywami - cebulą, soczewicą, papryką i jarmużem to pyszna i zdrowa propozycja obiadowa dla całej rodziny. Tradycyjny ryż zastępuję ryżem z kalafiora.

Składniki

1 szt. - kalafiora
125 g - czerwonej soczewicy
2 szt. - cebuli
2 ząbki - czosnku
1 szt. - marchewki
2 szklanki - liści jarmużu
2 szt. - papryki czerwonej
2 łyżki - oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 7 minut. Dodaj odrobinę soli tuż przed końcem gotowania. Soczewicę trzeba sprawdzać (szybko mięknie), aby ziarna się nie rozpadły. Odstaw.

Kalafiora obierz z liści, podziel na mniejsze różyczki i wrzuć do pojemnika blendera. Zmiksuj na drobne części.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.

Bosh Logo
Bosh

Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Paprykę pokrój w kostkę.

Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z oliwą i podsmaż cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj marchew i paprykę. Wszystko duś ok. 5 minut.

Dodaj ugotowaną soczewicę i zmiksowany kalafior. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimna wodą. Przełóż na durszlak do odcedzenia, usuń twarde nerwy z liści i dorzuć na patelnię.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy