Ryż z kalafiora
![Ryż z kalafiora](https://akademiasmaku.pl/storage/7663/conversions/ryz-z-kalafiora-4836-single.webp)
4 porcje
50 min
Łatwe
Składniki
Ryż z kalafiora
Ryż z kalafiora
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9377/conversions/YHlXUxS0XqcevR-thumb.webp)
Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 7 minut. Dodaj odrobinę soli tuż przed końcem gotowania. Soczewicę trzeba sprawdzać (szybko mięknie), aby ziarna się nie rozpadły. Odstaw.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9378/conversions/ME0IW5DhW3As7v-thumb.webp)
Kalafiora obierz z liści, podziel na mniejsze różyczki i wrzuć do pojemnika blendera. Zmiksuj na drobne części.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9379/conversions/cKdPjWBbiLLW8i-thumb.webp)
Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Paprykę pokrój w kostkę.
Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z oliwą i podsmaż cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj marchew i paprykę. Wszystko duś ok. 5 minut.
Dodaj ugotowaną soczewicę i zmiksowany kalafior. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9380/conversions/xlkBJW9lK8eabL-thumb.webp)
Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimna wodą. Przełóż na durszlak do odcedzenia, usuń twarde nerwy z liści i dorzuć na patelnię.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Komentarze