Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ryż z kalafiora

Opis wykonania

Smażony ryż z warzywami - cebulą, soczewicą, papryką i jarmużem to pyszna i zdrowa propozycja obiadowa dla całej rodziny. Tradycyjny ryż zastępuję ryżem z kalafiora.

Ryż z kalafiora - krok 1

Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 7 minut. Dodaj odrobinę soli tuż przed końcem gotowania. Soczewicę trzeba sprawdzać (szybko mięknie), aby ziarna się nie rozpadły. Odstaw.

Ryż z kalafiora - krok 2

Kalafiora obierz z liści, podziel na mniejsze różyczki i wrzuć do pojemnika blendera. Zmiksuj na drobne części.

Ryż z kalafiora - krok 3

Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Paprykę pokrój w kostkę.

Na patelni na rozgrzanej oliwe podsmaż cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj marchew i paprykę. Wszystko duś ok. 5 minut.

Dodaj ugotowaną soczewicę i zmiksowany kalafior. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Ryż z kalafiora - krok 4

Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimna wodą. Przełóż na durszlak do odcedzenia, usuń twarde nerwy z liści i dorzuć na patelnię.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.