Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
4 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do rondelka przełóż torebki z ryżem, zalej je wodą i mlekiem, dodaj cukier i cynamon. Gotuj zgodnie z instrukcją gotowania ryżu. Po ugotowaniu torebki z ryżem pozostaw do odcieknięcia i wystygnięcia.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Starte jabłka przełóż do garnka, dodaj cukier, cynamon, sok z cytryny, praż na średnim ogniu ok 10-12 minut.
Naczynie do zapiekania posmaruj masłem, połowę ugotowanego ryżu, rozłóż równomiernie na dnie, dociśnij. Po czym ułóż warstwę jabłek po czym kolejną warstwę ryżu, także lekko dociśnij.
Na górze ryżu rozsmaruj pozostałe masło.
Piecz w piekarniku, używając funkcji termoobieg 4D, przy 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu lekko wystudź.
Porada
Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.
Skyr wymieszaj z cukrem i rozprowadź na górnej warstwie zapiekanki, posyp cynamonem i udekoruj miętą.
Wskazówki i triki
- Jeśli chcesz, by deser był bardziej kremowy, dodaj do ryżu 1–2 łyżki śmietanki lub masła po ugotowaniu.
- Do jabłek możesz dodać odrobinę soku z cytryny, by nie ściemniały.
- W wersji bezmlecznej użyj mleka roślinnego – kokosowego lub migdałowego.
- Ryż zapiekany świetnie smakuje również z dodatkiem karmelizowanych gruszek lub brzoskwiń.
Sprawdź także: Jabłka

Najczęściej zadawane pytania
Czy ryż zapiekany można przygotować wcześniej?
Tak, można go zapiec dzień wcześniej i podgrzać przed podaniem – smakuje nawet lepiej, gdy smaki się połączą.
Jakie jabłka najlepiej wybrać?
Najlepiej kwaśne odmiany, np. szara reneta lub antonówka – dobrze kontrastują ze słodyczą ryżu.
Czy mogę użyć ryżu z poprzedniego dnia?
Tak, to świetny sposób na wykorzystanie ugotowanego ryżu – wystarczy podgrzać go z odrobiną mleka.
Czy da się przygotować to danie bez piekarnika?
Tak – można przełożyć warstwy do garnka i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut.
Z czym najlepiej podawać ryż zapiekany z jabłkami?
Z kleksem śmietany, lodami waniliowymi, sosem karmelowym lub jogurtem naturalnym.
Komentarze