Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Klasyczny deser, który wielu osobom przywołuje smak dzieciństwa. Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem to połączenie prostych składników, które razem tworzą ciepłe, aromatyczne i wyjątkowo domowe danie. Idealny zarówno na słodki obiad, jak i deser na chłodniejsze dni.

Składniki

2 torebki - ryżu białego (200 g)
250 ml - wody
500 ml - mleka
2 łyżki - cukru
1 laska - cynamonu
1 szt. - gwiazdki anyżu
Masa jabłkowa
80 dkg - jabłek
2 łyżki - soku z cytryny
1-2 łyżki - cukru
1 łyżeczka - cynamonu
Dodatkowo
2 łyżki - masła
200 ml - skyru
1 łyżeczka - cukru
- cynamon
- listki mięty

Opis wykonania

Krok 1

Do rondelka przełóż torebki z ryżem, zalej je wodą i mlekiem, dodaj cukier i cynamon. Gotuj zgodnie z instrukcją gotowania ryżu. Po ugotowaniu torebki z ryżem pozostaw do odcieknięcia i wystygnięcia.

Krok 2

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Krok 3

Starte jabłka przełóż do garnka, dodaj  cukier, cynamon, sok z cytryny, praż na średnim ogniu ok 10-12 minut.

Krok 4

Naczynie do zapiekania posmaruj masłem, połowę ugotowanego ryżu, rozłóż równomiernie na dnie, dociśnij. Po czym ułóż warstwę jabłek po czym kolejną warstwę ryżu, także lekko dociśnij.

Krok 5

Na górze ryżu rozsmaruj pozostałe masło.

Krok 6

Piecz w piekarniku, używając funkcji termoobieg 4D, przy 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu lekko wystudź.

Porada

Jak sprawić, by ciasto nie wysychało podczas pieczenia? Skorzystaj z możliwości, jakie daje funkcja HydroBaking w piekarnikach marki Bosch, która zatrzymuje wilgoć w postaci pary wodnej.  



Bosh Logo
Bosh
Krok 7

Skyr wymieszaj z cukrem i rozprowadź na górnej warstwie zapiekanki, posyp cynamonem i udekoruj miętą.

Wskazówki i triki

  • Jeśli chcesz, by deser był bardziej kremowy, dodaj do ryżu 1–2 łyżki śmietanki lub masła po ugotowaniu.
  • Do jabłek możesz dodać odrobinę soku z cytryny, by nie ściemniały.
  • W wersji bezmlecznej użyj mleka roślinnego – kokosowego lub migdałowego.
  • Ryż zapiekany świetnie smakuje również z dodatkiem karmelizowanych gruszek lub brzoskwiń.

Sprawdź także: Jabłka

ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem

Najczęściej zadawane pytania

Czy ryż zapiekany można przygotować wcześniej?

Tak, można go zapiec dzień wcześniej i podgrzać przed podaniem – smakuje nawet lepiej, gdy smaki się połączą.

Jakie jabłka najlepiej wybrać?

Najlepiej kwaśne odmiany, np. szara reneta lub antonówka – dobrze kontrastują ze słodyczą ryżu.

Czy mogę użyć ryżu z poprzedniego dnia?

Tak, to świetny sposób na wykorzystanie ugotowanego ryżu – wystarczy podgrzać go z odrobiną mleka.

Czy da się przygotować to danie bez piekarnika?

Tak – można przełożyć warstwy do garnka i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut.

Z czym najlepiej podawać ryż zapiekany z jabłkami?

Z kleksem śmietany, lodami waniliowymi, sosem karmelowym lub jogurtem naturalnym.

Porada Szefa

Podczas ubijania piany z białek warto dodać do niej kilka kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. W ten sposób zapobiegniesz jej opadnięciu

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych