Rzymska pieczeń serowa
4 porcje
Średnie
Pieczeń z mięsa wołowego z papryką, na oleju z kiełków pszenicznych.
Składniki
namoczona bułka
800 g mielonego mięsa wołowego
100 g pokrojonego w kostkę seta twardego np. Emmentaler
jaja
2 łyżka siekanej natki pietruszki
cebula (ok. 80 g)
mała czerwona, żółta i zielona papryka (po ok. 120 g)
sól
pieprz
2 łyżka oleju z kiełków pszenicznych
80-100 g wody
Rzymska pieczeń serowa
Rzymska pieczeń serowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bułkę namoczyć i dobrze odcisnąć. Mięso mielone wymieszać z bułką, serem w kostkach, jajami i natka pietruszki. Umyć cebulę i paprykę, pokroić w kostkę i dodać do masy mięsnej. Doprawić solą i pieprzem. Szklaną formę posmarować olejem. Z masy mięsnej, wilgotnymi rękami, uformować kulę. Włożyć do naczynia i podlać wodą. Gotować w podany sposób.
Sposób nastawiania: grill z cyrkulacja powietrza 190-210⁰C oraz mikrofalówka 600 W, 10 minut, 180 W ok. 50 minut.
Wariant: można użyć również wieprzowego lub jagnięcego mięsa mielonego.
Komentarze