


Chcę Was zachęcić do tego, żeby podejść do grillowania kreatywnie i na ruszt wrzucić coś więcej niż kiełbasę czy karkówkę. Dlatego pokażę Wam, jak skomponować sałatkę, która nie będzie tylko dodatkiem do mięsa, ale prawdopodobnie stanie się największym hitem najbliższego grilla.
Do pojemnika blendera wrzuć bazylię i czosnek, dodaj oliwę, miód, sok z cytryny i musztardę, a na koniec sól i pieprz do smaku. Zmiksuj.
Część składników upiecz na grillu – pokrojony w plastry bakłażan i cukinia, ćwiartki cebuli, a także zielone szparagi.
Kiedy tylko grillowane warzywa przestygną, zaczynaj komponować sałatkę.
W dużej misie umieść świeże i upieczone składniki. Pamiętaj, że warto będzie pokroić większe kawałki grillowanych warzyw na mniejsze kąski.
Tuż przed podaniem sałatkę skrop obficie sosem i posyp pestkami słonecznika i dyni.