Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sałatka z białych i zielonych szparagów z sosem z musztardy miodowej, posypana rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

Składniki

500 g białych szparagów
500 g zielonych szparagów
sól
Sos do sałatki:
1 łyżeczka musztardy miodowej
2 łyżka octu winnego
3 łyżka oliwy
1 łyżka oleju z pestek dyni
czarny pieprz
pęczek rukoli
200 g pomidorów koktajlowych
40 g sera parmesan

Opis wykonania

Obrać białe szparagi i odciąć dolne, zdrewniałe części. Obierki włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Odciąć dolną cześć z zielonych szparagów. Rozgrzać komorę gotowania. Białe i zielone szparagi pokroić ukośnie na trzy części. Białe szparagi włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania i wsunąć do piekarnika. Pod spód wsunąć nieperforowany pojemnik z obierkami. Gotować według przepisu. Po 3,5 minutach wyłożyć zielone szparagi obok białych i gotować według przepisu, aż szparagi będą al dente. Na sos do sałatki wymieszać musztardę, ocet i olej, dosmakować solą i pieprzem. Umyć rukolę i dobrze odsączyć. Pomidory koktajlowe przekroić na pół lub na ćwiartki, zależnie od ich wielkości. Po ugotowaniu na parze szparagi wyłozyc na płaski półmisek. Dodać dwie łyżki wywaru ze szparagów do sosu do sałatki i skropić nim szparagi. Posypać rukolą i pomidorami. Ułożyć na wierzch warstwę szparagów i skropić sosem do sałatki. Skroić parmezan obierakiem do szparagów na cienkie wiórki. Posypać sałatkę i podawać. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze 100⁰C w rozgrzanym piekarniku, białe szparagi:10-15 minut, zielone szparagi: 7-10 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych