Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka szparagowa

Opis wykonania

Sałatka z białych i zielonych szparagów z sosem z musztardy miodowej, posypana rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

Obrać białe szparagi i odciąć dolne, zdrewniałe części. Obierki włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Odciąć dolną cześć z zielonych szparagów. Rozgrzać komorę gotowania. Białe i zielone szparagi pokroić ukośnie na trzy części. Białe szparagi włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania i wsunąć do piekarnika. Pod spód wsunąć nieperforowany pojemnik z obierkami. Gotować według przepisu. Po 3,5 minutach wyłożyć zielone szparagi obok białych i gotować według przepisu, aż szparagi będą al dente. Na sos do sałatki wymieszać musztardę, ocet i olej, dosmakować solą i pieprzem. Umyć rukolę i dobrze odsączyć. Pomidory koktajlowe przekroić na pół lub na ćwiartki, zależnie od ich wielkości. Po ugotowaniu na parze szparagi wyłozyc na płaski półmisek. Dodać dwie łyżki wywaru ze szparagów do sosu do sałatki i skropić nim szparagi. Posypać rukolą i pomidorami. Ułożyć na wierzch warstwę szparagów i skropić sosem do sałatki. Skroić parmezan obierakiem do szparagów na cienkie wiórki. Posypać sałatkę i podawać. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze 100⁰C w rozgrzanym piekarniku, białe szparagi:10-15 minut, zielone szparagi: 7-10 minut.