Sałatka w słoiku z makaronem, pieczonymi batatami, selerem i czerwonym burakiem
4 porcje
60 min
Łatwe
Sałatka w słoiku z makaronem, pieczonymi batatami, selerem, czerwonym burakiem, mozzarellą i pomidorkami
Składniki
Składniki na sałatkę:
2 szt. Bataty
2 szt. Mały seler
2 szt. Czerwony burak
15 szt. Pomidorki cherry
150 g Mozzarella
200 g Drobny makaron
4 łyżka Olej
Garść liści świeżej bazylii
1 i 1/2 łyżeczka suszony tymianek
sól, pieprz
Składniki na sos:
5 łyżka olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
2 i 1/2 łyżka ocet balsamiczny
1 i 1/2 łyżka sok z cytryny
1 łyżka Musztarda
1 i 1/2 łyżeczka Miód
Sałatka w słoiku z makaronem, pieczonymi batatami, selerem i czerwonym burakiem
Sałatka w słoiku z makaronem, pieczonymi batatami, selerem i czerwonym burakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bataty, seler i buraki obrać, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Warzywa umieścić w osobnych naczyniach. Dodać olej, posypać tymiankiem, solą i pieprzem, wymieszać. Przenieść na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Nie mieszać warzyw, ponieważ buraki zabarwią seler i bataty. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC. Bataty i seler piec około 22 - 24 minut, buraki 3 - 4 minuty dłużej. Warzywa powinny być miękkie.
Mozzarellę pokroić w kostkę, a pomidorki cherry przekroić na pół.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić w razie konieczności solą i pieprzem.
Przygotować 4 - 6 słoików. Ich ilość będzie zależeć od wielkości słoików. Na dno słoików wlać sos, następnie warstwami układać: pomidory, makaron, bataty, seler, buraki, makaron, pomidory i mozzarellę. Na samej górze ułożyć świeże liście bazylii.
Sałatkę można przygotować w klasyczny sposób. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, polać sosem, wymieszać.
Smacznego:)
Komentarze