Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka w słoiku z makaronem, pieczonymi batatami, selerem i czerwonym burakiem

Opis wykonania

Sałatka w słoiku z makaronem, pieczonymi batatami, selerem, czerwonym burakiem, mozzarellą i pomidorkami

Bataty, seler i buraki obrać, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Warzywa umieścić w osobnych naczyniach. Dodać olej, posypać tymiankiem, solą i pieprzem, wymieszać. Przenieść na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Nie mieszać warzyw, ponieważ buraki zabarwią seler i bataty. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC. Bataty i seler piec około 22 - 24 minut, buraki 3 - 4 minuty dłużej. Warzywa powinny być miękkie. Mozzarellę pokroić w kostkę, a pomidorki cherry przekroić na pół. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić w razie konieczności solą i pieprzem. Przygotować 4 - 6 słoików. Ich ilość będzie zależeć od wielkości słoików. Na dno słoików wlać sos, następnie warstwami układać: pomidory, makaron, bataty, seler, buraki, makaron, pomidory i mozzarellę. Na samej górze ułożyć świeże liście bazylii. Sałatkę można przygotować w klasyczny sposób. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, polać sosem, wymieszać. Smacznego:)