Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosta sałatka, idealna na spotkanie ze znajomymi. Warzywa z grilla mają naprawdę wyjątkowy smak!

Składniki

2 małe bakłażany
1 duża cukinia
1 żółta cukinia
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 kolba kukurydzy
10-15 pieczarek
2 gałązki pomidorków koktajlowych
2 duże czerwone cebule
1 puszka ciecierzycy
2 łyżki ekspandowanego amarantusa
2-3 łyżki oliwy
1,5 łyżki ziół prowansalskich
1-2 ząbki czosnku
Ocet balsamiczny
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Grill daje szerokie pole do popisu. Jednak tym razem zamiast tradycyjnych szaszłyków warzywnych warto podać grillowane warzywa w formie sałatki.

Opis przygotowania:

  1. Warzywa umyj i osusz. Bakłażana oraz cukinie pokrój w plastry, paprykę w słupki, pieczarki i cebulę w ćwiartki lub ósemki. Wszystkie warzywa skrop oliwą i oprósz przyprawami.
  2. Warzywa grilluj do momentu, aż będą miękkie.
  3. Aby oddzielić nasiona kukurydzy od kolby postaw ją pionowo i tnij nożem z góry na dół.
  4. Warzywa wymieszaj w misce z odsączoną ciecierzycą, a następnie skrop niewielką ilością octu balsamicznego oraz posyp ziołami prowansalskimi i amarantusem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Takie warzywa to nieodłączny towarzysz na grillu