Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka z grillowanymi warzywami

Sałatka z grillowanymi warzywami

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 6 osób

Prosta sałatka idealna na spotkanie ze znajomymi.

Grill daje szerokie pole do popisu. Jednak tym razem zamiast tradycyjnych szaszłyków warzywnych warto podać grillowane warzywa w formie sałatki.



Opis przygotowania:



  1. Warzywa umyj i osusz. Bakłażana oraz cukinie pokrój w plastry, paprykę w słupki, pieczarki i cebulę w ćwiartki lub ósemki. Wszystkie warzywa skrop oliwą i oprósz przyprawami.

  2. Warzywa grilluj do momentu, aż będą miękkie.

  3. Aby oddzielić nasiona kukurydzy od kolby postaw ją pionowo i tnij nożem z góry na dół.

  4. Warzywa wymieszaj w misce z odsączoną ciecierzycą, a następnie skrop niewielką ilością octu balsamicznego oraz posyp ziołami prowansalskimi i amarantusem.

TIP



  • Grillowanie zacznij od warzyw, które potrzebują więcej czasu tj. kukurydza, papryka oraz bakłażan. Następnie grilluj cukinie, cebulę oraz pieczarki, a na końcu pomidorki.

  • Do sałatki zamiast ciecierzycy możesz dodać ser feta lub mozzarella.

  • Warzywa do sałatki możesz przygotować również na patelni grillowej.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - Skąd pochodzą te potrawy?

Chaczapuri to potrawa kuchni:

 Chaczapuri to potrawa kuchni: