Sałatka z grillowanymi warzywami
6 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Prosta sałatka, idealna na spotkanie ze znajomymi. Warzywa z grilla mają naprawdę wyjątkowy smak!
Składniki
2 małe bakłażany
1 duża cukinia
1 żółta cukinia
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 kolba kukurydzy
10-15 pieczarek
2 gałązki pomidorków koktajlowych
2 duże czerwone cebule
1 puszka ciecierzycy
2 łyżki ekspandowanego amarantusa
2-3 łyżki oliwy
1,5 łyżki ziół prowansalskich
1-2 ząbki czosnku
Ocet balsamiczny
Sól i pieprz do smaku
Sałatka z grillowanymi warzywami
Sałatka z grillowanymi warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Grill daje szerokie pole do popisu. Jednak tym razem zamiast tradycyjnych szaszłyków warzywnych warto podać grillowane warzywa w formie sałatki.
Opis przygotowania:
- Warzywa umyj i osusz. Bakłażana oraz cukinie pokrój w plastry, paprykę w słupki, pieczarki i cebulę w ćwiartki lub ósemki. Wszystkie warzywa skrop oliwą i oprósz przyprawami.
- Warzywa grilluj do momentu, aż będą miękkie.
- Aby oddzielić nasiona kukurydzy od kolby postaw ją pionowo i tnij nożem z góry na dół.
- Warzywa wymieszaj w misce z odsączoną ciecierzycą, a następnie skrop niewielką ilością octu balsamicznego oraz posyp ziołami prowansalskimi i amarantusem.
Komentarze