Sałatka z kaszą krakowską i bobem
4 porcje
30 min
Łatwe
Lekka propozycja na kolację.
Składniki
3 woreczki kaszy krakowskiej
200 g bobu
1 puszka kukurydzy
½ czerwonej papryki
½ zielonej papryki
1 czerwona cebula
½ pęczka natki pietruszki
Kilka gałązek koperku
1-2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
Sałatka z kaszą krakowską i bobem
Sałatka z kaszą krakowską i bobem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kolorowa sałatka wygląda niezwykle apetycznie i skusi nawet największego niejadka. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do grillowanych ryb i drobiu.
Opis przygotowania:
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- Bób również gotuj do miękkości, w osolonej wodzie.
- Papryki umyj i pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Cebulę pokrój w cienkie półtalarki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Natkę i koperek umyj, osusz i również posiekaj.
- Jogurt wymieszaj z czosnkiem, natką i koperkiem.
- Kaszę odsącz i ostudź. Bób ostudź i obierz.
- Do miski przełóż wszystkie składniki, a następnie zalej je jogurtowym sosem i dokładnie wymieszaj.
TIP
- Krakowska kasza to kasza gryczana nieprażona. Inna nazwa to kasza gryczana biała.
- Aby skrócić czas gotowania bobu wykorzystaj mrożony. Młode nasiona mają jadalną łupinkę i nie trzeba jej obierać.
- Cebula będzie delikatniejsza jeśli skropisz ją oliwą lub olejem.
Komentarze