Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lekka propozycja na kolację.

Składniki

3 woreczki kaszy krakowskiej
200 g bobu
1 puszka kukurydzy
½ czerwonej papryki
½ zielonej papryki
1 czerwona cebula
½ pęczka natki pietruszki
Kilka gałązek koperku
1-2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Kolorowa sałatka wygląda niezwykle apetycznie i skusi nawet największego niejadka. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do grillowanych ryb i drobiu.

Opis przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  2. Bób również gotuj do miękkości, w osolonej wodzie.
  3. Papryki umyj i pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  4. Cebulę pokrój w cienkie półtalarki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Natkę i koperek umyj, osusz i również posiekaj.
  5. Jogurt wymieszaj z czosnkiem, natką i koperkiem.
  6. Kaszę odsącz i ostudź. Bób ostudź i obierz.
  7. Do miski przełóż wszystkie składniki, a następnie zalej je jogurtowym sosem i dokładnie wymieszaj.

TIP

  • Krakowska kasza to kasza gryczana nieprażona. Inna nazwa to kasza gryczana biała.
  • Aby skrócić czas gotowania bobu wykorzystaj mrożony. Młode nasiona mają jadalną łupinkę i nie trzeba jej obierać.
  • Cebula będzie delikatniejsza jeśli skropisz ją oliwą lub olejem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych