Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka z kaszą krakowską i bobem

Sałatka z kaszą krakowską i bobem

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 4 osób

Lekka propozycja na kolację.

Kolorowa sałatka wygląda niezwykle apetycznie i skusi nawet największego niejadka. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do grillowanych ryb i drobiu.



Opis przygotowania:



  1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

  2. Bób również gotuj do miękkości, w osolonej wodzie.

  3. Papryki umyj i pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.

  4. Cebulę pokrój w cienkie półtalarki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Natkę i koperek umyj, osusz i również posiekaj.

  5. Jogurt wymieszaj z czosnkiem, natką i koperkiem.

  6. Kaszę odsącz i ostudź. Bób ostudź i obierz.

  7. Do miski przełóż wszystkie składniki, a następnie zalej je jogurtowym sosem i dokładnie wymieszaj.

TIP



  • Krakowska kasza to kasza gryczana nieprażona. Inna nazwa to kasza gryczana biała.

  • Aby skrócić czas gotowania bobu wykorzystaj mrożony. Młode nasiona mają jadalną łupinkę i nie trzeba jej obierać.

  • Cebula będzie delikatniejsza jeśli skropisz ją oliwą lub olejem.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - Kulinarna intuicja

Mamy mozarellę, pomidory, bazylię. Będziemy robić…