Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka z kaszą krakowską i bobem

Opis wykonania

Lekka propozycja na kolację.

Kolorowa sałatka wygląda niezwykle apetycznie i skusi nawet największego niejadka. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do grillowanych ryb i drobiu.

Opis przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  2. Bób również gotuj do miękkości, w osolonej wodzie.
  3. Papryki umyj i pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  4. Cebulę pokrój w cienkie półtalarki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Natkę i koperek umyj, osusz i również posiekaj.
  5. Jogurt wymieszaj z czosnkiem, natką i koperkiem.
  6. Kaszę odsącz i ostudź. Bób ostudź i obierz.
  7. Do miski przełóż wszystkie składniki, a następnie zalej je jogurtowym sosem i dokładnie wymieszaj.

TIP

  • Krakowska kasza to kasza gryczana nieprażona. Inna nazwa to kasza gryczana biała.
  • Aby skrócić czas gotowania bobu wykorzystaj mrożony. Młode nasiona mają jadalną łupinkę i nie trzeba jej obierać.
  • Cebula będzie delikatniejsza jeśli skropisz ją oliwą lub olejem.