Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wyśmienita, pełnowartościowa i bardzo pożywna sałatka, która doskonale sprawdzi się na lunch do zabrania ze sobą do szkoły, na uczelnię lub do pracy.

Składniki

1 garść Rukola
1 szklanka Makaron pełnoziarnisty
250 g Filet z kurczaka zagrodowego
1 g Awokado
2 łyżeczka Sok z cytryny
2 łyżka Suszone wiśnie
6 szt. Suszone pomidory
2 łyżeczka Pestki dyni
2 łyżeczka Pestki słonecznika
5-6 łyżka Olej z suszonych pomidorów
1 szczypta Czarna sól
1 szczypta Pieprz kolorowy świeżo mielony
1 łyżka Przyprawa tandoori

Opis wykonania

1. Pestki dyni i słonecznika, prażymy na suchej patelni. 2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). 3. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy 2 łyżki oleju, posypujemy przyprawą tandoori i dokładnie mieszamy. Smażymy około 6-8 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie. Suszone pomidory kroimy w paseczki. 4. Suszone wiśnie parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy. 5. Awokado kroimy na półksiężyce lub w większą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. 6. Makaron łączymy z suszonymi pomidorami i olejem z suszonych pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy kurczaka, suszone wiśnie, pestki dyni i słonecznika oraz awokado. Całość delikatnie mieszamy, wkładamy do lunch boxa, posypujemy rukolą i zabieramy na drugi dzień do szkoły tudzież do pracy. Sałatkę mieszamy z rukolą bezpośrednio przed spożyciem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksandra J
Z pomidorami świeżymi też pyszne 😊