Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sałatka z pieczonej fasoli z sezamem i szczypiorkiem

Sałatka z pieczonej fasoli z sezamem i szczypiorkiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Podróżuj kulinarnie do Azji bez wychodzenia z domu! Wyrazisty, orientalny smak, chrupkość orzechów nerkowca i delikatna ostrość chilli sprawią, że sałatka z pieczonej fasoli Cię zachwyci. Prosta w przygotowaniu, zdrowa i pełna smaku – to idealna propozycja na szybki, ale niebanalny posiłek.

Składniki

400 g fasolki szparagowej zielonej, cienkiej
2 łyżka oleju sezamowego
2 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżka imbiru (posiekanego)
1 szt. cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
2 łyżka orzechów nerkowca
1 łyżka kolendry (posiekanej)
1 łyżka sezamu białego
do smaku posiekane chilli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
179.8 kcal
Tłuszcz
8.8 g
Węglowodany
17.6 g
Błonnik
6.6 g
Białko
4.6 g
Sól
0.9 g

Opis wykonania

Krok 1

W misce wymieszaj olej sezamowy i sos sojowy, imbir oraz miód. Wrzuć fasolkę szparagową, cebulę pokrojoną w piórka, plastry czosnku i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Ułóż fasolkę na blaszce do pieczenia posmarowanej olejem, wybierz funkcję piekarnika AirFry, ustaw go na 200 stopni, piecz 10 minut.

Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni, posiekaj je nożem na mniejsze kawałki.

Krok 3

Upieczoną fasolkę przełóż na płaski talerz, posyp siekanymi orzechami, sezamem, świeżą kolendrą i chilli.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo fajna, oryginalna sałatka, idealnie pasuje np. do grila w lato.
Radosław
Koniecznie z kolendrą świeżą. Bardzo fajna salatka