Sałatka z pieczonej fasoli z sezamem i szczypiorkiem
4 porcje
30 min
Łatwe
Podróżuj kulinarnie do Azji bez wychodzenia z domu! Wyrazisty, orientalny smak, chrupkość orzechów nerkowca i delikatna ostrość chilli sprawią, że sałatka z pieczonej fasoli Cię zachwyci. Prosta w przygotowaniu, zdrowa i pełna smaku – to idealna propozycja na szybki, ale niebanalny posiłek.
Składniki
400 g fasolki szparagowej zielonej, cienkiej
2 łyżka oleju sezamowego
2 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu płynnego
1 łyżka imbiru (posiekanego)
1 szt. cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
2 łyżka orzechów nerkowca
1 łyżka kolendry (posiekanej)
1 łyżka sezamu białego
do smaku posiekane chilli
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
179.8 kcal
Tłuszcz
8.8 g
Węglowodany
17.6 g
Błonnik
6.6 g
Białko
4.6 g
Sól
0.9 g
Sałatka z pieczonej fasoli z sezamem i szczypiorkiem
Sałatka z pieczonej fasoli z sezamem i szczypiorkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W misce wymieszaj olej sezamowy i sos sojowy, imbir oraz miód. Wrzuć fasolkę szparagową, cebulę pokrojoną w piórka, plastry czosnku i całość dokładnie wymieszaj.
Ułóż fasolkę na blaszce do pieczenia posmarowanej olejem, wybierz funkcję piekarnika AirFry, ustaw go na 200 stopni, piecz 10 minut.
Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni, posiekaj je nożem na mniejsze kawałki.
Upieczoną fasolkę przełóż na płaski talerz, posyp siekanymi orzechami, sezamem, świeżą kolendrą i chilli.
Komentarze