Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i grillowanym serem halloumi
4 porcje
Średnie
Sałatka z soczewicy, sera halloumi i pieczonych warzyw z dodatkiem Tabasco.
Składniki
puszki soczewicy
opakowania sera halloumi
korzeni pietruszki
marchewki
średniej wielkości cukinie
główki czosnku
pęczki natki pietruszki
cytryny
Tabasco garlic do smaku
gałązek świeżego tymianku
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i grillowanym serem halloumi
Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i grillowanym serem halloumi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni.
- Korzenie marchewki i pietruszki obierz i pokrój cienko w talarki lub paski.
- Cukinię przekrój na pół (jeśli jest zbyt dojrzała usuń gniazda nasienne), pokrój w półksiężyce, grubości ok. 0,5 cm.
- Warzywa przełóż do dużej formy wyścielonej papierem do pieczenia, dodaj czosnek w łupinach.
- Odrobinę posól, polej oliwą z oliwek i posyp drobno posiekanym świeżym tymiankiem.
- Warzywa piecz ok 35-40 minut do zmięknięcia i zarumienienia.
- Przez 30 minut grzej góra – dół, ostatnie 5-10 minut piecz w termoobiegu.
- Wyjmij do lekkiego przestygnięcia.
- Upieczony czosnek obierz z łupin, rozgnieć widelcem, przełoż do naczynia w którym będziemy blendować sos, dodać 10 łyżek oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, całość zblenduj na jednolitą masę, dopraw Tabasco garilc, solą i pieprzem.
- Ser halloumi pokrój na 0,5 cm plastry i lekko zgrilluj na każdej ze stron.
- Soczewicę odcedź na sitku, przełóż do misy dodaj lekko ciepłe warzywa, posiekaną natkę pietruszki.
- Całość wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na wierzchu sałatki ułóż grillowane plastry sera. Smacznego!
Komentarze