Sałatka z soczewicy, sera halloumi i pieczonych warzyw z dodatkiem Tabasco.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni.
Korzenie marchewki i pietruszki obierz i pokrój cienko w talarki lub paski.
Cukinię przekrój na pół (jeśli jest zbyt dojrzała usuń gniazda nasienne), pokrój w półksiężyce, grubości ok. 0,5 cm.
Warzywa przełóż do dużej formy wyścielonej papierem do pieczenia, dodaj czosnek w łupinach.
Odrobinę posól, polej oliwą z oliwek i posyp drobno posiekanym świeżym tymiankiem.
Warzywa piecz ok 35-40 minut do zmięknięcia i zarumienienia.
Przez 30 minut grzej góra – dół, ostatnie 5-10 minut piecz w termoobiegu.
Wyjmij do lekkiego przestygnięcia.
Upieczony czosnek obierz z łupin, rozgnieć widelcem, przełoż do naczynia w którym będziemy blendować sos, dodać 10 łyżek oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, całość zblenduj na jednolitą masę, dopraw Tabasco garilc, solą i pieprzem.
Ser halloumi pokrój na 0,5 cm plastry i lekko zgrilluj na każdej ze stron.
Soczewicę odcedź na sitku, przełóż do misy dodaj lekko ciepłe warzywa, posiekaną natkę pietruszki.
Całość wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na wierzchu sałatki ułóż grillowane plastry sera. Smacznego!