Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i grillowanym serem halloumi

Opis wykonania

Sałatka z soczewicy, sera halloumi i pieczonych warzyw z dodatkiem Tabasco.

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni.

  2. Korzenie marchewki i pietruszki obierz i pokrój cienko w talarki lub paski.

  3. Cukinię przekrój na pół (jeśli jest zbyt dojrzała usuń gniazda nasienne), pokrój w półksiężyce, grubości ok. 0,5 cm.

  4. Warzywa przełóż do dużej formy wyścielonej papierem do pieczenia, dodaj czosnek w łupinach.

  5. Odrobinę posól, polej oliwą z oliwek i posyp drobno posiekanym świeżym tymiankiem.

  6. Warzywa piecz ok 35-40 minut do zmięknięcia i zarumienienia.

  7. Przez 30 minut grzej góra – dół, ostatnie 5-10 minut piecz w termoobiegu.

  8. Wyjmij do lekkiego przestygnięcia.

  9. Upieczony czosnek obierz z łupin, rozgnieć widelcem, przełoż do naczynia w którym będziemy blendować sos, dodać 10 łyżek oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, całość zblenduj na jednolitą masę, dopraw Tabasco garilc, solą i pieprzem.

  10. Ser halloumi pokrój na 0,5 cm plastry i lekko zgrilluj na każdej ze stron.

  11. Soczewicę odcedź na sitku, przełóż do misy dodaj lekko ciepłe warzywa, posiekaną natkę pietruszki.

  12. Całość wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

  13. Na wierzchu sałatki ułóż grillowane plastry sera. Smacznego!