Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Sernik z białą czekoladą to ciekawy pomysł urozmaicenia klasyki.

Składniki

900 g - twarogu trzykrotnie zmielonego
100 ml - śmietany 18 % (kwaśnej)
150 g - białej czekolady
20 dkg - cukru drobnego
4 szt. - jajek
3 łyżki - mąki pszennej
- skórka z cytryny
- sok z cytryny (połowy)
120 g - ciasteczek zbożowych lub owsianych
60 g - roztopionego masła
2 łyżki - jogurtu greckiego
2 łyżeczki - cukru pudru
- owoce i listki mięty do dekoracji

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
395.9 kcal
Tłuszcz
19.8 g
Węglowodany
38 g
Błonnik
1.1 g
Białko
16.4 g
Sól
0.2 g

Opis wykonania

Krok 1

Spód sernika:

Ciastka przełóż do blendera i rozdrobnij, nie powinny zawierać większych grudek. Ciastka możesz też rozdrobnić w torebce strunowej używając wałka. Rozdrobnione ciastka zalej roztopionym masłem, całość dobrze wymieszaj.

Na dół formy do sernika zabezpieczoną papierem do pieczenia, wyłóż masę z ciastek  rozprowadź równomiernie. Foremkę o średnicy 22 cm schłodź w lodówce min. 15 minut.

Krok 2

Masa serowa:

Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej.

Wszystkie składniki masy serowej przełóż do misy miksera, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy (nie za długo, sernik nie lubi być za mocno napowietrzony). Masę wylej na schłodzony spód.

Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni funkcja góra/dół 60 minut, później termoobieg 10-15 minut. Po tym czasie sernik powinien być dobrze ścięty. Sernik studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Krok 3

Polewa:

Wymieszaj jogurt grecki z cukrem pudrem.

Wystudzony sernik udekoruj polewą, owocami i listkami mięty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Puszysty, jedwabisty, rozpływający się w ustach!
Anna
Ten sernik jest przepyszny i łatwy w przygotowaniu. Polecam
Marta
Rozpływa się w ustach, warte grzechu :)
Radosław
Owoce zastąpione pokruszonymi ciastami. Przepis na sernik rewelacyjny! A przetestowałem ich mnóstwo
majka
Pyszny sernik, idealny do kawki :) Upiekłam go na niedzielę i wszystkim bardzo smakował :)
sasza
Ciasto bardzo mi smakowało, zrobiłam je w niedzielę na deser. Bardzo smakowało wszystkim domownikom. Będzie u mnie często ono gościć :)