Sernik z białą czekoladą
12 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Wartości odżywcze
Sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Spód sernika:
Ciastka przełóż do blendera i rozdrobnij, nie powinny zawierać większych grudek. Ciastka możesz też rozdrobnić w torebce strunowej używając wałka. Rozdrobnione ciastka zalej roztopionym masłem, całość dobrze wymieszaj.
Na dół formy do sernika zabezpieczoną papierem do pieczenia, wyłóż masę z ciastek rozprowadź równomiernie. Foremkę o średnicy 22 cm schłodź w lodówce min. 15 minut.
Masa serowa:
Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki masy serowej przełóż do misy miksera, zmiksuj do uzyskania jednolitej masy (nie za długo, sernik nie lubi być za mocno napowietrzony). Masę wylej na schłodzony spód.
Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni funkcja góra/dół 60 minut, później termoobieg 10-15 minut. Po tym czasie sernik powinien być dobrze ścięty. Sernik studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Polewa:
Wymieszaj jogurt grecki z cukrem pudrem.
Wystudzony sernik udekoruj polewą, owocami i listkami mięty.
Komentarze