Skrzydełka z kurczaka w marynacie z ketchupu i miodu
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Pieczone skrzydełka w miodzie to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak I przekąskę na imprezie. Marynata z miodu I ketchupu nadaje im nie tylko intrygującego smaku, ale również złocistego koloru po upieczeniu.
Składniki
8-12 skrzydełek
3 łyżki ketchupu
1 łyżka miodu
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka kuminu
Sok z 1 limonki
Sól i pieprz do smaku
Skrzydełka z kurczaka w marynacie z ketchupu i miodu
Skrzydełka z kurczaka w marynacie z ketchupu i miodu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wymieszaj ze sobą ketchup, miód, przyprawy oraz sok z limonki.
Skrzydełka wymieszaj z marynatą i włóż do lodówki na co najmniej 20 minut.
Porada
Do przygotowania marynaty możesz wykorzystac domowy ketchup. Ciekawym pomysłem będzie domowy ketchup z papryki na ostro.
Skrzydełka ułóż na siatce lub ruszcie z piekarnika, a pod spód włóż blaszkę, by marynata lub tłuszcz nie pobrudziły piekarnika.
Skrzydełka piecz w 180 stopniach z ustawionym termoobiegiem przez około 30-40 minut.
Skrzydełka podawaj na ciepło same lub z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
Komentarze