Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Chleb wiejski na jogurcie z czosnkiem niedźwiedzim

Chleb wiejski na jogurcie z czosnkiem niedźwiedzim
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chlebek w stylu wiejskim z dodatkiem zmielonych ziaren słonecznika i czosnku niedźwiedziego, upieczony w gęsiarce.

Składniki

200 g mąka pszenna T 720
200 g mąka żytnia T 720
150 g mąka orkiszowa T 2000
100 g mąka pszenna razowa
120 g gęsty jogurtu
50 g słonecznik
30 g świeże drożdże
3 łyżka czosnek niedźwiedzi suszony
2 łyżeczka sól
1 łyżeczka cukier
1 łyżka melasa z winogron
400 ml woda (ciepła)
1 łyżka olej
2 łyżka mąka do podsypania

Opis wykonania

Przygotuj zaczyn - pokrusz drożdże, dodaj mąkę pszenna T 720, cukier, jogurt i ciepłą wodę, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Słonecznik drobno zmiel robotem lub w młynku do kawy, wymieszaj z pozostałymi mąkami, solą i czosnek niedźwiedzi. Na środku zrób wgłębienie, wlej zaczyn i melasę. Wyrabiaj 10 minut robotem z hakiem chlebowym lub ręcznie. Przełóż ciasto do miski posmarowanej olej, przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (ok. 1 godz). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób (3 minuty) robotem lub rękoma posmarowanymi olejem. Przełóż na oprószony mąką blat, uformuj bochenek, przełóż do gęsiarki wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 230 stopni. Ostrym nożem zrób na cieście nacięcia, nakryj gęsiarkę pokrywką. Piecz 30 minut. Zmniejsz temperaturę do 190'C, zdejmij pokrywę, piecz dalej 20 minut. Gorący chleb wystudź na kratce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych