Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs

Śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym

Śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym
Ilośc porcji

1 porcja

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym to klasyka polskiej kuchni w najlepszym wydaniu. Idealne na świąteczny stół, kolację wigilijną, ale też jako przekąska na co dzień. Połączenie słonego śledzia z kwaskowatym ogórkiem, chrupiącym jabłkiem i delikatną śmietaną daje wyjątkowo zrównoważony, domowy smak.

Składniki

300 g - śledzie
1 szt. - jabłka dużego
1 szt. - czerwonej cebuli
2-3 szt. - ogórków kiszonych
200 g - śmietany kwaśniej 12%
1 łyżka - majonezu
garść - koperku siekanego
- sól i pieprz do smaku
Do dekoracji
- czerwony pieprz
- koperek

Opis wykonania

Krok 1

Śledzie namocz w zimnej wodzie przez 2 godziny, po czym wypłucz i osusz. Pokrój w wąskie odcinki.

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Krok 3

Ogórki i jabłka pokrój w mniejsze części.

Porada

Szybko pokrój warzywa i owoce w perfekcyjną kostkę. Przystawka CubeCutter do robota kuchennego MUM marki Bosch to perfekcja do kwadratu!



Bosh Logo
Bosh
Krok 4

Koperek drobno posiekaj.

Krok 5

Do wyższej miski przełóż śledzie, cebulę, ogórka kiszonego, jabłko i posiekany koper. Dodaj śmietanę i majonez, całość dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 6

Przełóż śledzie do miski, udekoruj koprem i czerwonym pieprzem, schłodź przed podaniem.

Wskazówki i triki

  • Jeśli chcesz złagodzić smak cebuli, sparz ją wrzątkiem lub skrop sokiem z cytryny przed dodaniem do sałatki.
  • Użyj śmietany 18% – jest wystarczająco gęsta i nie rozrzedzi sosu.
  • Śledzie najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce, gdy wszystkie składniki się „przegryzą”.
  • W wersji postnej pomiń majonez i użyj wyłącznie śmietany z sokiem z cytryny.

Najczęściej zadawane pytania

Czy można użyć śledzi w oleju zamiast solonych?

Tak, ale warto je opłukać, by sos nie był zbyt tłusty.

Jak długo można przechowywać śledzie w śmietanie?

Do 2 dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Po tym czasie śmietana może się rozwarstwić.

Czy jabłko można zastąpić innym składnikiem?

Tak, np. gruszką lub kwaśnym ogórkiem konserwowym – ale jabłko daje przyjemną słodycz i świeżość.

Czy można dodać cebulę czerwoną zamiast białej?

Oczywiście – nada daniu łagodniejszy i bardziej kolorowy charakter.

Czy można przygotować sos wcześniej?

Tak, ale najlepiej wymieszać go ze śledziami krótko przed podaniem, by zachować świeżość jabłka i chrupkość warzyw.

Sprawdź także: Dlaczego warto jeść śledzie? Czy śledzie są zdrowe?

Porada Szefa

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych