Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zdrowy omlet na słodko na mące jaglanej z czekoladowym kremem z avocado i banana podany z cząstkami mango i łyżką jogurtu naturalnego.

Składniki

2 szt. jaja
2-3 łyżka mąka jaglana
10-15 ml mleko migdałowe
1 szczypta proszek do pieczenia
0,5 szt. dojrzałe avocado
0,5 szt. bardzo dojrzały banan
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka olej kokosowy
1 łyżeczka nasiona chia
1 łyżeczka erytrytol/ksylitol
1/4 szt. mango
1 łyżka jogurt

Opis wykonania

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z erytrytolem/ksylitolem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, nasiona chia i łączymy składniki tak aby masa nie straciła na puszystości. Ewentualnie dodajemy odrobinę mleka jeśli ciasto jest za gęste ale nie jest to konieczne. Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym, wylewamy ciasto i zmniejszamy moc palnika a patelnię przykrywamy. W międzyczasie przygotowujemy krem- miksujemy w blenderze avocado z bananem i kakao, można dosłodzić wedle uznania. Omlet przewracamy na drugą stronę i już nie przykrywamy. Gdy już będzie całkowicie ścięty, ściągamy go na talerz, nakładamy krem czekoladowy i ozdabiamy kawałkami mango oraz jogurtem. Gotowe! :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych