Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Pancakes to idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają śniadania na słodko.

Składniki

300 g - mąki pszennej
30 ml - oliwy z oliwek
2 łyżki - cukru brązowego
500 ml - maślanki
2 łyżeczki - sody
2 łyżeczki - proszku do pieczenia
2 szt. - jajek
- skórka otarta z cytryny
- maliny
- listki mięty
- miód lub syrop klonowy

Opis wykonania

Krok 1

Przygotowanie:

Do kielicha blendera dodaj: maślankę, skórkę otartą z cytryny (przed starciem cytrynę dokładnie umyj i sparz wrzątkiem), jajka, cukier, oliwę, całość zmiksuj.

Dodaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, całość ponownie zmiksuj do połączenia składników. Do ciasta dodaj kilka rozdrobnionych malin i kilka porwanych listków mięty. Odstaw na 30 minut.

Rozgrzej dużą patelnię (przed smażeniem pierwszych placków lekko wysmaruj ją oliwą z oliwek). Do smażenia używaj sensora PerfectFry, nakładaj średniej wielkości porcje ciasta, smaż na pierwszej stronie do momentu pojawienia się pękających pęcherzyków powietrza. Przerzuć na drugą stronę i smaż ok. 2 minut.

Podanie:

Gotowe śniadaniowe pancakes podawaj z malinami i listkami świeżej mięty, polane miodem lub syropem klonowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Natalia Kowalska
Sceptycznie podeszłam do placków na maślance, ale efekt rozwiał moje wątpliwości. Ta puszystość :D Syrop klonowy zastąpiłam syropem z agawy, a maliny borówkami. Staram się gotować zero waste i dlatego czasem zamieniam dodatki na te, które posiadam w domu.
Marta
Bardzo fajne pancakes, idealne na niedzielne śniadanie dla całej rodziny.
Patrycja Lewandowska
Kolejny udany przepis na pancakes. Tym razem podczas smażenia, patelnie przykryłam pokrywką i wydaję mi się, że wyszły bardziej puszyste niż poprzednie
Iza
Moim zdaniem maślanka w placuszkach to game changer :) dodaje ciastu puszystości i kremowosci
zielone_obloczki
Bardzo smaczne placuszki. Pyszne z musem owocowym 😊
Ewusia1222
Wychodzą mi zawsze, są idealne dla dzieci
Hanna
Dzieci były zachwycone! Słodkie i puszyste placuszki zrobiły furorę na śniadaniu :)
bsylvia
Bardzo dobre śniadaniowe pancakes - bardzo polecam!